Ce ar trebui să conţină un mic dejun sănătos

3149

Obiceiul de a nu sări peste micul dejun este extrem de benefic pentru organismul tău, însă nu este suficient doar să mânânci în fiecare dimineaţă. La fel de importante sunt și alimentele care alcătuiesc meniul tău matinal. Iată câteva produse care nu ar trebui să îţi lipsească din farfurie dimineaţa.

„Vrei să ai un mic dejun care combină carbohidraţi buni, fibre și câteva proteine”, punctează dr. nutriţionist Erica Giavinazzo, pentru publicaţia Health.

Una dintre cele mai populare alegeri pentru micul dejun sunt cerealele bogate în fibre, care îţi conferă un plus de energie și îţi potolesc foamea. Dr. Giavinazzo recomandă acele cereale care conţin cel puţin cinci grame de fibre. Pentru a te bucura de beneficiile cerealelor, este esenţial să le alegi pe cele integrale. De aceea, nu uita să verifici menţiunea „whole grains” sau „cereale integrale” de pe pachetul de cereale. Pe unele ambalaje s-ar putea să observi că sunt trecute inscripţii precum „X cereale”, „făcut cu cereale integrale” sau „multi grain”. Despre aceste produse, dr. Robert J. Davis, jurnalist pe domeniul sănătăţii, distins cu premii pentru munca sa, menţiona că ar putea să fie rafinate.

Poţi mânca cerealele de dimineaţă cu o porţie de lapte vegetal, precum cel de migdale, de soia sau de orez. Aceste produse sunt bogate în proteine, dar sunt și o sursă foarte bună de fibre, după cum sublinia nutriţionista Karen Poole, pentru Huffington Post.

Poţi adăuga și câteva migdale crude, neprăjite, fără sare sau zahăr în meniul de dimineaţă. O porţie de 28 de grame din aceste fructe oleaginoase (sau circa 23 de sâmburi) îţi asigură 37% din totalul zilnic de vitamina E necesar organismului, scrie Fox News.

De asemenea, poţi presăra peste micul dejun și câteva seminţe măcinate de in. Acestea sunt bogate în fibre și conţin un antioxidant care ajută la protejarea organismului de cancerul la sân, denumit lignan. Doar două linguri de seminţe de in depășesc doza zilnică recomandată de acizi grași omega 3, scrie Health. Poţi opta și pentru un alt tip de seminţe la fel de valoroase, quinoa. Acestea sunt bogate în carbohidraţi, proteine și fier, scrie HuffPost.

Beneficiile mâncatului de dimineaţă se răsfrâng asupra sănătăţii întregului nostru corp. Studiile au arătat că micul dejun joacă un rol esenţial în menţinerea colesterolului și a glicemiei la un nivel optim. De asemenea, obiceiul de a nu sări peste masa de dimineaţă te poate ajuta să eviţi gustările hipercalorice în timpul zilei sau un prânz exagerat de consistent. Nu în ultimul rând, micul dejun ne ajută totodată să ne creștem performanţele.

Musli