Gripa aviară, din nou o ameninţare

217

Cu câteva zile în urmă, gripa aviară înspăimânta din nou Europa, făcându-şi apariţia într-o formă nouă şi mult mai contagioasă în ferme din Olanda, Marea Britanie şi Germania. Ideea unei posibile epidemii a pus în alertă întregul continent şi nu numai.

La începutul lunii noiembrie a fost detectată pentru prima dată în Europa prezenţa virusului H5N8, într-o crescătorie de curci din nordul Germaniei. De asemenea, acesta a fost detectat în Olanda şi în Marea Britanie, unde mii de păsări au fost sacrificate. Imediat după aceasta, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus anumite măsuri de monitorizare şi control a sănătăţii păsărilor.

Cu toate acestea, europenii se tem de o epidemie de gripă aviară, după ce un nou caz a fost depistat în Germania, la o raţă sălbatică. Este vorba de primul caz înregistrat în rândul păsărilor sălbatice, ceea ce confirmă suspiciunea că sursa bolii sunt acestea şi totodată aduce în atenţie faptul că virusul s-ar putea răspândi mult mai uşor şi mai repede, notează edition.cnn.com.

Aproximativ 200.000 de raţe, curci şi găini au fost sacrificate în Europa în încercarea de a controla răspândirea virusului. Potrivit OMS, deocamdată nu există informaţii cu privire la riscul contaminării oamenilor, dar nici nu se exclude această posibilitate. „În cazul unei extinderi de amploare, ar putea apărea şi cazuri de transmitere la oameni, însă totul depinde de evoluţia virusului”, declara expertul Elizabeth Mumford, potrivit Mediafax.

Săptămâna aceasta, într-un stat din sudul Indiei au fost detectate câteva cazuri de gripă aviară, motiv pentru care autorităţile au dispus sacrificarea a 150.000 de raţe şi pui, după ce 15.000 de raţe au fost găsite moarte din cauza virusului în regiunea Kuttanad, notează BBC. De asemenea, a fost interzisă vânzarea de carne şi ouă, deşi. potrivit ministrului KP Mohanan de la Animal Husbandry, nu a fost confirmat faptul că virusul ar putea fi transmis la oameni. În mijlocul protestelor fermierilor, ministrul-şef Oommen Chandy a anunţat că va oferi compensaţii de 2,4 dolari pentru fiecare pasăre sacrificată.

În perioada ianuarie 2003 – iulie 2014, 667 de persoane au fost infectate cu virusul H5N1 în 15 ţări, dintre care 393 au decedat, relatează BBC. În ciuda acestor date, autorităţile sanitare au asigurat populaţia că nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte transmiterea virusului la oameni şi, cu atât mai puţin, de la om la om.