Ce păţești dacă îţi trosnești degetele?

78

Poate trosnitul încheieturilor să provoace, așa cum se spune, artrită? O analiză BBC urmărește să dezlege misterul.

Pentru unii un tic, pentru alţii o modalitate de relaxare sau de creștere a mobilităţii, trosnitul degetelor este un obicei foarte frecvent. Ce-i drept, bărbaţii îl adoptă mai des decât femeile. Însă mulţi reclamă că acest obicei poate uza articulaţiile și poate provoca artrită, odată cu înaintarea în vârstă.

Medicii însă nu au reușit să se pună de acord. Artrita este o boală caracterizată prin deteriorarea treptată a cartilajului care acoperă osul unei articulaţii şi apare, în general, odată cu înaintarea în vârstă. Printre factorii de risc ce pot favoriza declanşarea artritei se numără fumatul, tulburările hormonale ori predispoziţia genetică. Nu şi trosnitul degetelor.

Zgomotul de trosnire a oaselor apare fiindcă articulaţiile sunt lubrifiate cu ajutorul lichidului sinovial. Acest lichid conţine gaze dizolvate. Atunci când facem anumite mișcări, atriculaţiile se comprimă, împreună cu fluidul și cu gazele, forţându-le pe acestea din urmă să încerce să „iasă".

Medicii spun că dacă zgomotele nu sunt însoţite de durere, tumefacţie, înroșire, sau deformare, atunci nu aveţi motive să vă îngrijoraţi. Dacă, în schimb, simţiţi durere, atunci ar fi bine să mergeţi la un medic (ortoped, reumatolog).