Cercetătorii fac paşi pentru înţelegerea îmbătrânirii

46

O echipă de cercetători din Statele Unite a făcut recent o descoperire care revoluţionează ceea ce se ştia până acum despre îmbătrânire, făcând un prim pas spre eliminarea bolilor tipice acestei vârste.

Echipa de cercetare condusă de Darren J. Baker şi Jan M. van Deursen a identificat o categorie specială de celule, numite celule senescente, care promovează îmbătrânirea ţesuturilor. Prin eliminarea acestor celule din corpul uman, cercetătorii speră că multe dintre afecţiunile tipice îmbătrânirii ar putea să fie amânate sau chiar evitate.

Celulele senescente se acumulează în ţesuturile afectate de îmbătrânire – în genunchii artritici, cataracte sau în placa arterială – şi secretă agenţi care stimulează sistemul imunitar şi care provoacă inflamaţii în ţesuturi, notează nytimes.com.

Această cercetare este prima care demonstrează că eliminarea celulelor senescente din corp are efecte benefice. „Dacă studiul va fi confirmat, va constitui un progres fundamental în acest domeniu", a declarat Norman E. Sharpless, medic la Universitatea din Carolina de Nord.

„Până acum, oamenii priveau îmbătrânirea ca pe ceva care nu poate fi evitat. Acum, că ştim care sunt procesele care provoacă îmbătrânirea, putem acţiona asupra lor (…) Scopul cercetării în domeniul îmbătrânirii nu este de a extinde durata de viaţă la 1.000 de ani, aşa cum este înfăţişată ea în operele SF, ci de a extinde durata de viaţă sănătoasă. Este un pas revoluţionar pentru acest domeniu", a afirmat Judith Campisi, profesor la Institutul Buck de Cercetări asupra Îmbătrânirii.

(Foto: Dreamstime)