Cercetătorii vin cu o nouă explicaţie pentru migrene

115

Migrenele presupun dureri de cap teribile, care por dura ore în șir. Dacă până acum explicaţia durerii era dată de dilatarea vaselor de sânge din creier, acum cercetătorii din Danemarca cred că au găsit o altă explicaţie.

Oamenii de știinţă au început să se întrebe dacă nu există o altă cauză pentru migrene după ce s-a observat că un număr mare de pacienţi nu răspund la medicamentele existente pentru această problemă. Tratamentul cel mai des aplicat este cel pe bază de triptamină, care ar trebui să potolească durerea prin contractarea vaselor de sânge din creier. Însă mai multe studii au arătat că durerea dispare doar la o treime dintre pacienţi.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au studiat evoluţia migrenelor în timp real, în cazul a 19 femei cu această problemă. Cu ajutorul angiografiei cu rezonanţă magnetică, cercetătorii au descoperit că doar câteva dintre vasele de sânge din interiorul creierului erau foarte puţin dilatate. Când au luat medicamentul pe bază de triptamină, s-a observat că acesta a contractat doar vasele de sânge de la suprafaţa creierului, nu şi vasele ce s-au dilatat în timpul migrenei, ceea ce sugerează că există un alt mecanism prin care medicamentul alungă durerea în cazul unor pacienţi.

„Noi credem că semnalele dureroase provin de la neuroni, iar dilatarea moderată a vaselor de sânge pe care am observat-o ar putea fi un fel de consecinţă a activării acestor neuroni", susţine Dr. Messoud Ashina, coautor al studiului publicat în revista Lancet Neurology, citează Agerpres.