Chimicalele din săpunuri antibacteriene şi paste de dinţi

239

Se pare că săpunurile antibacteriene nu sunt „curate" deloc, din cauză că, alături de alte produse precum paste de dinţi şi apă de gură, conţin triclosan, o substanţă care s-a dovedit pe testele pe animale că afectează activitatea muşchilor.

Original, substanţa dezvoltată în anii 1960, era folosită în spitale pentru a preveni infecţiile bacteriene. De atunci este folosită în nenumărate produse destinate uzului domestic, iar câteva studii au demonstrat că efectele triclosanului nu sunt întru totul benefice.

Conform unui articol din Smithsonian, studii au arătat că substanţa interferează cu sistemele endocrine a mai multor animale, împiedicând funcţionarea normală a hormonilor tiroidieni. De asemenea, substanţa penetrează pielea şi pătrunde în sânge mai uşor decât se credea, apărând la teste chiar şi pentru laptele mamar, în cantităţi îngrijorătoare, citează Time.

Mai recent, un studiu realizat de toxicologii de la Universitatea California, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences arată că triclosanul afectează activitatea muşchilor, în special a celui cardiac. La testele de laborator, a reieşit că şoarecii expuşi la o singură doză de substanţă, aveau redusă cu 25% funcţia muşchiului inimii şi cu 18% puterea de strângere. Peştii care au fost expuşi la o doză care s-ar regăsi în mod normal într-o săptămână în natură, au reacţionat destul de slab la testele care simulau fuga de un prădător.

„La pacienţii afectaţi de insuficienţă cardiacă, triclosan ar putea avea un efect sever în cazul folosirii excesive," precizează Nipavan Chiamvimonvat, co-autor al studiului.