Cinci motive serioase ca să-ţi iei o vacanţă

374

Odată cu venirea anotimpului călduros şi cu deschiderea sezonului estival, cei mai mulţi dintre noi au început deja să viseze şi chiar să-şi facă planuri de vacanţă. Însă, în spatele dorinţei de a ne deconecta de la problemele de zi cu zi, ştiinţa aduce cinci dintre cele mai importante argumente pe care fiecare dintre noi trebuie să le ia în serios atunci când se gândeşte la vacanţă.

Dincolo de odihna fizică şi mintală, petrecerea timpului în natură şi în compania celor dragi, concediul aduce numeroase beneficii psihologice şi fiziologice profunde, arată cercetătorii.

În primul rând, vacanţele au potenţialul de a ne însănătoşi fizic. Pe de o parte scăpăm de stresul acumulat de-a lungul anului, care este sursa a numeroase afecţiuni şi boli, precum dureri de cap, oboseală, iritabilitate, anxietate, depresie, imunitate scăzută, hipertensiune arterială sau insomnie.

Pe de altă parte, nivelul scăzut de stres ne ajută să dormim mai bine şi să ne odihnim. Somnul permite organelor să se refacă. De mare ajutor sunt şi vacanţele active, în care facem activităţi în aer curat. Atât aparatul respirator, cât şi tonusul muscular au de câştigat.

În al doilea rând, o vacanţă ne ajută să devenim mai creativi. Vizitarea unor locuri noi, conversaţiile cu oameni noi sau simpla schimbare a peisajului pot determina apariţia unor idei noi sau descoperirea unor răspunsuri pe care le căutam de multă vreme.

Al treilea motiv pentru o vacanţă este reînnoirea relaţiilor cu familia sau prietenii. Aici sunt incluse recâştigarea intimităţii în căsătorie, dar şi un timp mai lung şi mai de calitate petrecut cu copiii. În plus, timpul petrecut cu cei dragi poate fi asociat cu un mediu relaxat, nu doar cu puţinul timp petrecut în stresul cotidian.

Un al patrulea motiv pentru a ne lua o vacanţă este ascuţirea simţurilor. Pe de o parte, gradul scăzut de poluare, dar şi renunţarea pentru o perioadă la obiceiurile cauzate de stres, precum consumul de cafea şi fumatul, ne permit să gustăm şi mirosim mâncarea bună sau o băutură plină de vitamine.

Pe de altă parte, timpul liber pe care îl avem ne permite să fim atenţi la ce mâncăm şi să savurăm fiecare înghiţitură.

Un ultim motiv serios pentru a ne lua vacanţă este o atitudine binevoitoare faţă de cei din jur. Calmul şi relaxarea sunt benefice atât pentru noi, cât şi pentru cei cu care interacţionăm zilnic. Nu doar că astfel putem avea relaţii mai puţin tensionate, ci putem deveni surse de încurajare, bucurie şi putem determina un mediu de lucru mai productiv.