Controversa raw vegană: a fi sau a nu fi crudivor

7625

Ce poate fi mai delicios decât câteva frunze de pătrunjel pe o felie zemoasă de roşie? Sau o tartă cu smochine şi cremă de portocale? Sau chiar un pahar cu lapte parfumat şi răcoritor de migdale? Pentru unii, sună a meniu de post, dar acestea sunt numai 3 dintre preparatele cu care se delectează raw veganii nu doar primăvara, ci pe tot parcursul anului.

Este imposibil ca, până acum, să nu fi citit sau auzit de dieta crudivoră (raw), unul dintre cele mai noi (şi inevitabil controversate) trenduri alimentare. Dieta este într-atât de controversată încât zilele acestea un site de ştiri din Ucraina a postat o ştire care anunţa că stilurile de viaţă vegetarian şi raw vegan au fost incluse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe lista tulburărilor psihice de natură să fie tratate de medicul psihiatru.

În realitate, raportul OMS nu menţiona nimic despre acest lucru, dar rapiditatea cu care a fost preluată ştirea chiar de agenţiile de presă din România arată, o dată în plus, superficialitatea care dă de gândit a unor redactori care preiau informaţii fără să le verifice și faptul că subiectul este unul de interes.

Dieta crudivoră vegană presupune consumarea alimentelor neprocesate şi nepreparate termic sau preparate la o temperatură ce nu depăşeşte 47 grade Celsius. Printre alimentele consumate sunt fructele şi legumele, nucile, seminţele, germenii, ierburile şi algele şi niciun produs de origine animală. Acestea pot fi pregătite prin înmuiere, germinare, deshidratare sau fermentare.

Motivul pentru care cineva doreşte să adopte acest stil este unul simplu, şi anume gătitul legumelor poate distruge nutrienţii din alimente, ceea ce le face mai puţin benefice pentru organism.

Dieta raw vegan este numai una dintre cele patru ramuri ale alimentaţiei raw. Celelalte 3 tipuri de dietă raw sunt raw vegetariană (se consumă legume şi fructe, dar şi ouă şi lactate), raw omnivoră (atât produsele vegetale, cât şi cele animale sunt consumate crude) şi raw carnivoră (numai produse de origine animală consumate crude).

Beneficiile dietei raw vegane

Susţinătorii dietei raw vegane subliniază următoarele beneficii ale dietei:

• Mai multă energie: Veganii crudivori cred că enzimele din alimentele crude sunt suficiente pentru ca acestea să fie digerate deplin, fără ca organismul să creeze enzime suplimentare în stomac şi fără a obosi pancreasul. În plus, alimentele gătite au nevoie de un timp mai lung de digestie şi de obicei ajung în organism parţial digerate (asemenea grăsimilor, proteinelor sau carbohidraţilor).

• O piele mai curată

• Îmbunătăţirea digestiei şi a imunităţii, prin introducerea unei cantităţi mai mari de fibre care detoxifică organismul

• Slăbirea, ca urmare a conţinutului ridicat de fibre şi a hidratării suplimentare provenite din alimentele crude

• Scăderea riscului de a dezvolta boli coronariene

• Scăderea colesterolului

• Risc 0 de contaminare cu boli specifice produselor de origine animală (e.coli sau salmonella ca să numim numai 2 dintre ele)

Desigur, există şi dezavantaje ale acestei diete, în condiţile însuşirii ei fără o cunoaştere temeinică a principiilor.

Cele mai controversate dezavantaje

De cealaltă parte, există critici aduse dietei vegane raw, printre care cele mai populare și controversate sunt:

• Pregătirea unui meniu raw necesită un timp mai lung decât un meniu gătit (datorită, de pildă, timpului îndelungat necesar gătirii prin expunere la soare a pâinii raw vegane)

• Probleme digestive şi sindromul colonului iritabil, tocmai datorită „excesului” de fibre

• Inexistenţa unor vitamine şi minerale care nu sunt disponibile decât în mâncarea gătită, de exemplu licopenul din roşia gătită nu se găseşte în roşia crudă. La fel, morcovii gătiţi conţin mai mulţi carotenoizi decât cei cruzi

• Deficienţa de vitamină B12 care duce la anemie şi probleme neurologice

• O varietate redusă a opţiunilor, în special în privinţa cerealelor şi a leguminoaselor

• O anumită toxicitate, dăunătoare pentru creier, a unor alimente conumate în stare crudă, precum hrişca, germeni alfalafa, maniocul, sâmburii de caise, păstârnacul şi unele soiuri de fasole

• Deficienţa de calciu, fier şi zinc, care, susţin criticii ditenei raw vegane, provin în principal din alimentaţia cu carne

Un procent care face diferenţa: 70%

În studiile care sunt prezentate mai jos, realizate pe loturi de subiecţi care aveau o dietă vegană raw, au fost observate efecte benefice. Problema este că au fost evidenţiate şi efecte negative, care, conform opiniei unor medici, ar fi putut fi evitate că dacă s-ar fi menţinut un echilibru şi nu s-ar fi exagerat procentul de alimente crude în dietă. Dietele raw vegane sunt dietele care conţin peste 70% hrană neprelucrată termic.

Dieta total crudivoră scade nivelul colesterolului bun (HDL) şi creşte nivelul homocisteinei. Ambele modificări sunt recunoscute a fi periculoase pentru sănătate. Studiul a fost făcut pe 201 subiecţi care consumau cel puţin 70% din hrană în formă crudă de cel puţin doi ani. Apoi, acelaşi studiu a arătat un nivel scăzut de licopen la subiecţii studiaţi.

Conform unui alt studiu realizat pe 513 subiecţi, dieta total crudivoră duce la scădere marcantă în greutate la ambele sexe şi amenoree la femei. Aceste efecte negative sunt cu atât mai importante cu cât durata consumării acestui tip de alimentaţie este mai lungă şi cu cât procentul de hrană crudă în dietă este mai mare. Dieta crudivoră a fost corelată și cu scăderea masei osoase, care este legată de osteoporoză. Studiul a fost făcut pe 18 voluntari care consumau hrană crudă de 3,6 ani (în medie). Tot scăderea masei osoase este cauza riscului crescut de apariţie a eroziunilor dentare. Studiul a fost făcut pe 130 de vegetarieni, care consumau cel puţin 95% din hrană în formă crudă de cel puţin 17 luni (în medie 39 de luni).

Soluţii pentru optimizarea beneficiilor dietei vegetariene echilibrate

În privinţa carenţelor despre care se discută în cazul dietelor vegane (raw sau nu), cercetătorii au realizat o serie de studii, care arată că pentru o viaţă sănătoasă, vegetarienii, veganii şi raw veganii pot suplimenta dieta cu alimente potrivite pentru a substitui carenţele de vitamine şi minerale sau cu suplimente alimentare, ce pot regla nivelurile de B12, fier, calciu şi zinc.

Calciul se absoarbe, conform unora, mai mult din varză şi broccoli decât din lapte (o proporţie de 50-70% pentru varză şi doar 32% din lapte). Alte alimente cu un conţinut crescut de calciu sunt smochinele uscate (165 mg), susanul nedecorticat (88 mg), portocalele (74 mg), humus (64 mg), migdale (50 mg). Pentru un aport de calciu se recomandă consumul zilnic de vegetale, cum ar fi: spanacul, broccoli, napi, varză, conopidă, ţelină, mazăre, fasole verde, dar şi de produse uscate – alune, nuci.

Deşi criticii susţin că fierul din plante nu este la fel de bine absorbit precum cel din carne, consumarea vitaminei C la aceeaşi masă măreşte absorbţia de fier. Alimentele bogate în fier sunt tărâţele (11 mg), lintea (3,3 mg), seminţele de dovleac (2,5 mg), caisele uscate (1,5 mg), stafidele (1,1 mg).

Zincul este necesar pentru viaţa şi sănătatea umană. Acesta joacă un rol biologic important în diviziunea celulară, asistă la maturizarea sexuală şi asigură producerea enzimelor de care are nevoie organismul pentru a funcţiona. Zincul, de asemenea, are proprietăţi antioxidante, care ajută la prevenirea efectelor îmbătrânirii şi la vindecarea rapidă. Doza zilnică recomandată de zinc pentru bărbaţi este de 11 mg, iar pentru femei de 8 mg. Sursele vegetale de zinc sunt fasolea, porumbul, mazărea, alunele, untul de arahide, seminţele de dovleac, floarea-soarelui, cerealele fortificate cu zinc. Cele mai multe fructe proaspete precum avocado, zmeură, caise, mure, curmale, fructele de padure şi rodiile conţin cantităţi apreciabile de zinc.

Lipsa vitaminei B12 este probabil folosită cel mai des ca argument împotriva dietei vegane şi raw vegane. Vitamina B12 este cea mai mare şi complexă dintre toate vitaminele, întrucât este necesară pentru formarea celulelor roşii. Ea este, prin urmare, esenţială pentru prevenirea anumitor forme de anemie si tulburări neurologice. Este, de asemenea, implicată în metabolismul lipidic şi glucidic şi este esenţială pentru creştere.

Cu toate că vitamina B12 este obţinută exclusiv prin sinteza microbiană în tractul digestiv al animalelor, cei care nu consumă produse de origine animală afirmă că pot suplini această vitamină prin mai multe moduri. Vitamina B12 poate fi prezentă în dieta vegană şi raw vegană prin alge şi alte vegetale marine şi maca, însă acestea au cantităţi mici de B12, astfel încât cei 100% raw vegani trebuie să ia suplimente.

Cercetări recente au arătat că deficienţa de B12 pentru o perioadă scurtă de timp poate conduce la tulburări neuropsihiatrice. Suplimentarea vitaminei B12 poate să refacă nivelul de B12 din organism şi să elimine anemia, dar afectarea sistemului nervos este ireversibilă. Riscul unei diete sărace în B12 este cauzat de faptul că produsele vegetale conţin o cantitate prea mică de B12 sau vitamina nu este absorbită complet de stomac. Acelaşi studiu realizat de Consiliul de Nutriţie a arătat că cea mai viabilă modalitate de suplimentare a alimentaţiei cu B12 este o tabletă zilnică, mai eficientă dacă este mestecată decât diluată în apă, aşa cum audescoperit şi cercetătorii de la Universitatea Loma Linda.

În România, vitamina B12 se găseşte în farmacii, sub formă de cianocobalamină (forma cea mai uşor de absorbit).

În concluzie?

Asociaţia Dietetică Americană a aprobat în numeroase ocazii stilul de viaţă vegan şi raw vegan. Într-un articol scris de Suzanne Havala Hobbs, doctor în medic, ea notează că A.D.A. afirmă despre aceste stiluri de viaţă că „sunt sănătoase, adecvate din punct de vedere nutriţional şi asigură un tratament benefic în prevenirea anumitor boli“.

Totuşi, cercetătorii îndeamnă la o cercetare amănunţită a oricărei diete şi adoptarea ei treptată, pentru a fi benefică propriului organism. Pentru echilibru, unii îndeamnă la o îmbinare a hranei negătite cu cea gătită, într-o proporţie de aproximativ 75%-25%. Alţii recomandă dieta crudivoră numai celor cu o sănătate bună, dar nu explică ce înseamnă o “sănătate bună”. Este esenţială o cercetare a tuturor aspectelor privind dieta raw vegană astfel încât dorinţa noastră de a avea o sănătate bună să nu conducă la dezechilibre, afecţiuni sau boli care să producă exact opusul.