Copiii obezi îşi spun drama la televizor (VIDEO)

59

Centrul de sănătate pentru copii din Atlanta a lansat o campanie publicitară în care copii obezi îşi povestesc drama pe care o trăiesc zi de zi, în speranţa că oamenii, în special părinţii, vor lua în serios această problemă şi vor schimba regimul alimentar al copiiilor lor.

Mesajele pe care feţele triste ale copiiilor le transmit sunt: „Este greu să fii o fată micuţă, dacă nu eşti" sau „Greutatea mea poate să fie amuzantă pentru tine, dar pe mine mă omoară!".

Criticii campaniei spun că aceasta nu ar trebui să își bată joc de imaginea copiilor obezi. Mai mult, ei au luat apărarea obiceiurilor alimentare pe care programul blamează, deși părinţii copiilor din reclame văd lucrurile invers. O persoană a publicat pe Facebook următorul comentariu: „Opriţi ruşinea, statisticile şocante şi tacticile de îngrijorare şi începeţi să le oferiţi acestor copii şi părinţilor lor sugestii şi soluţii".

Până şi militanţii pentru sănătatea publică sunt de acord că deşi este nevoie de educarea publicului din Georgia în privinţa obiceiurilor alimentare, maniera în care s-a făcut acestă campanie, va avea efecte negative asupra încrederii în sine a copiilor.

„Depinde de ceea ce vrem să facem cu aceste reclame. Dacă vrem să atragem atenţia şi să spunem că obezitatea este o problemă, atunci acestea pot fi eficiente. Dacă ne propunem stigmatizarea socială din pricina greutăţii, atunci i-ar putea face pe oameni să se simtă prost în legătură cu asta", a declarat cercetătorul în materie de obezitate infantilă Marsha Davis.

În reclame, copiii povestesc că nu le place să meargă la şcoală sau să se joace cu alţi copii, deoarece mereu sunt batjocoriţi din pricina greutăţii lor.

„Stigmatizarea nu este un factor motivaţional eficient. Indiferent că sunt copii sau adulţi, este mult mai probabil ca cei care sunt necăjiţi sau stigmatizaţi să mănânce nesănătos şi să evite mişcarea", a susţinut şi psihologul de la Universitatea Yale Rebecca Puhl. „Trebuie să fim siguri că luptăm împotriva obezităţii, nu împotriva persoanelor obeze", a continuat psihologul.

Maya Walters, una dintre fetele care apare în reclame, a fost sfătuită de mama ei să ia această decizie. „La început, am avut o mică ezitare. Apoi mi-am spus «Încearcă» şi în momentul în care am ajuns acolo am văzut cu adevărat o mare oportunitate", povesteşte Maya la emisiunea „Today Show".

Pe lângă faptul că a fost motivată să slăbească (lucru care s-a întâmplat), Maya spune că şi-a recăpătat şi ceva din stima de sine pe care o pierduse.

„Reclama este provocatoare şi oamenii nu se simt în largul lor când o văd, dar abia atunci când oamenii nu se simt bine, vine şi schimbarea", a mai spus ea despre reclamă.

În cercetarea pe care cei de Centrul de sănătate pentru copii au făcut-o înainte de a realize campania publicitară, au aflat că 75 la sută dintre părinţii care au copii obezi, nu consideră că aceasta este o problemă. Iar 50 la sută dintre toţi participanţii nu cred că obezitatea în rândul copiilor este o problemă la ei în stat. De fapt, Georgia este pe locul doi în Statele Unite în ceea ce priveşte rata de obezitate a locuitorilor, cu un procent de 21.3%, pe prima poziţie aflându-se statul Mississippi, cu un procent de 21.9%.

Un motiv pentru aceste procente ridicate ar putea fi consumarea de fast-food, care nu afectează doar talia şi dinţii, ci şi creierul, conform studiilor făcute de dr. Gene Bowman, de la Universtitatea Oregon.

Consumul de acizi graşi din mâncarea prăjită sau procesată transmite semnale dăunătoare creierului care îşi pierde abilitatea de a controla apetitul. Mai exact, mâncarea de la fast-food afectează capacitatea creierului de a-ţi semnala cât ai mâncat, ceea ce înseamnă că vei avea în continuare senzaţie de foame.

Acizii graşi trans este numele sub care sunt cunoscute grăsimile nesaturate, greu digerabile. Ei pot cauza numeroase probleme de sănătate precum boli cardiace, colesterol ridicat, obezitate şi chiar diabet.

În afară de cartofii prăjiţi sau mâncarea de la fast-food, grăsimile nesaturate se mai găsesc în unele fursecuri sau biscuiţi, precum şi în popcorn-ul pentru microunde.

Surse: Daily Mail1, Daily Mail2