Cu cât îţi îmbătrânește creierul munca în ture

1416

Un program de lucru neregulat, în schimburi, poate afecta semnificativ funcţiile creierului, ducând la deteriorarea anumitor abilităţi cognitive importante, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Occupational & Environmental Medicine.

Potrivit rezultatelor, după o perioadă de 10 ani de lucru în ture, creierul îmbătrânește prematur cu până la 6,5 ani. De asemenea, comparativ cu muncitorii cu un orar normal de lucru, persoanele care lucrează prin rotaţie (dimineaţa, după-amiaza sau noaptea) au obţinut rezultate mai slabe la testele de memorie, viteză de procesare și la cele care evaluează abilităţile cognitive ale creierului. Același lucru a fost observat și în rândul celor care au lucrat doar temporar după un program în schimburi.

„Munca în ture afectează cronic abilităţile cognitive, cu consecinţe importante asupra siguranţei nu numai a persoanelor în cauză, cât și a societăţii”, conchid autorii studiului.

La cercetare au luat parte peste 3.000 de voluntari, atât angajaţi, cât și pensionari. Aceștia au participat la trei sesiuni de evaluare, în 1996, 2001 și 2006. Circa 18,5% dintre voluntarii angajaţi și 17,9% dintre cei pensionaţi (reprezentând 1 din 5 participanţi în ambele cazuri) au declarat că lucrează sau au lucrat în ture.

„Acesta este un studiu observaţional, așa că nu pot fi trase concluzii definitive despre cauze și efecte, dar perturbarea ceasului biologic din cauza muncii în schimburi ar putea genera factori de stres fiziologici, care, la rândul lor, ar putea afecta funcţionarea creierului”, adaugă cercetătorii.

Din fericire, procesul este reversibil, însă într-o perioadă lungă de timp. Concluziile arată că sunt necesari cel puţin cinci ani ca să se refacă funcţiile creierului afectate de programul neregulat.

Această descoperire ar putea avea implicaţii și în cercetarea demenţei, care poate tulbura somnul într-o manieră similară efectului produs de munca în ture, sugerează dr. Michael Hastings, de la Laboratorul de Biologie Moleculară din Cadrul Consiliului Medical de Cercetare din Marea Britanie. „Reversibilitatea este o descoperire interesantă, pentru că nimeni altcineva nu a demonstrat-o, aşa că, indiferent cât de mult ar fi compromisă o persoană, există întotdeauna speranţă de recuperare”, adaugă expertul, citat de BBC.

Studiile anterioare au demonstrat că programul de lucru în ture poate avea o serie de consecinţe grave asupra muncitorului. Pe termen scurt, individul poate avea simptome gastrointestinale (greaţă, arsuri sau deranj la stomac), insomnie, senzaţie generală de rău, scădere a calităţii vieţii și este expus unui risc crescut de accidente, notează Web MD. Pe termen lung, consecinţele acestui stil de lucru devin mai serioase, iar cel în cauză poate dezvolta boli cardiovasculare, diabet, sindrom metabolic, obezitate, probleme de fertilitate, depresie sau chiar cancer.