O stare de sănătate cardiovasculară bună la vârsta mijlocie, poate garanta până la încă 14 ani de viaţă lipsiţi de boli cardiovasculare, conform unui nou studiu publicat în Journal of American Medical Association.

„Am descoperit că mulţi oameni dezvoltă boli cardiovasculare la vârste înaintate, dar cei cu un nivel optim de risc trăiesc încă mulţi ani sănătoşi," a declarat dr. John Wilkins, autor al studiului, profesor la Universitatea Northwestern şi cardiolog la Spitalul Northwestern, conform ScienceBlog.

Pentru realizarea studiului, oamenii de ştiinţă au extras date din cinci alte studii şi proiecte individuale, căutând orice formă de risc pentru boli cardiovasculare fatale sau nu, la persoanele cu vârste de 45, 55, 65 şi până la 95 de ani.

Concluziile cheie ale studiului sunt următoarele:

1. Persoanele care au grijă de sănătatea lor cardiovasculară şi cu un profil optim al factorilor de risc la vârsta mjlocie, pot trăi următorii 14 ani fără probleme cardiovasculare, comparativ cu cei care prezentau doi factori de risc.2. Bărbaţii la vârsta mijlocie aveau un risc de 60% de a dezvolta boli cardiovasculare.3. Femeile la vârsta mijlocie aveau un risc de 56% de a dezvolta boli cardiovasculare.