De ce e important pentru femei să își întemeieze o familie până la 35 de ani

30590

Fertilitatea unei femei scade dramatic după 35 de ani, iar femeile care aleg să pună pe plan secund întemeierea unei familii până după această vârstă ar putea suferi mai târziu din cauza deciziei de amânare, susţin experţii în fertilitate britanici, informează Daily Mail.

Oamenii de știinţă de la Universitatea Newcastle atrag atenţia asupra tendinţei de a folosi drept scuză cariera pentru întârzierea aducerii pe lume a unui copil. De asemenea, specialiștii recomandă ca programele de planificare a familiei să includă și informaţii legate de riscurile pe care femeile și le asumă atunci când amână conceperea unui copil, nu numai sfaturi referitoare la metodele contraceptive.

Judith Rankin, profesor specializat în sănătatea mamei și a copilului afirmă că femeile nu sunt conștiente de riscurile la care se expun din cauza amânării sarcinii.

Dr. Jane Stewart, medic specializat în fertilizarea în vitro la Centrul de Fertilitate Newcastle sugerează că lipsa cunoștinţelor legate de aceste riscuri ar putea conduce la regretarea ulterioară a deciziei de a amâna aducerea unui copil pe lume.

Mamele care plănuiesc să aibă un copil după vârsta de 35 de ani se supun unui risc de două ori mai mare de a naște un bebeluș mort, decât femeile mai tinere. De asemenea, ele au un risc mult mai mare de a pierde sarcina, de a întâmpina complicaţii sau chiar de a aduce pe lume un bebeluș născut prematur sau subponderal. În plus, copiii născuţi de femeile aflate la o vârstă mai înaintată riscă să dezvolte probleme genetice, precum sindromul Down.

Nici mama nu este ocolită de afecţiunile cauzate de nașterea amânată după 35 de ani. Acestea sunt mult mai predispuse la afecţiuni precum depresia, artrita, cancerul sau infarcturile.

Printre motivele care determină femeile să întârzie nașterea se numără construirea unei cariere stabile, susţine profesoara Mary Herbert, unul dintre principalii experţi biologi în reproducţie. De asemenea, dr. Stewart precizează că multe cupluri amână aducerea pe lume a unui copil pentru a-și putea asigura propria locuinţă și a-și găsi un loc de muncă bun.