Depășirea dozei de 4g de paracetamol pe zi este letală

3389

O echipă de cercetători britanici avertizează consumatorii să fie extrem de precauţi atunci când își administrează paracetamol pentru tratamentul durerilor sau al răcelilor, întrucât supradoza poate fi letală, scrie Daily Mail.

Riscul de deces provocat de supradozarea accidentală, care duce la insuficienţă hepatică, este mai mare decât numărul deceselor provocate de suicidul deliberat, spun cercetătorii.

Cel mai adesea, victimele supradozelor accidentale nu își dau seama că au luat o cantitate prea mare de medicament, care le poate fi fatală în doar câteva zile. Omul se duce la medic spunând că se simte rău, fără să știe cauza, ceea ce îngreunează aplicarea unui diagnostic.

Totuși, bolnavii care ţin cont de recomandările privind cantitatea nepericuloasă de medicament ingerat pot să beneficieze de pe urma eficenţei medicamentului în tratarea răcelilor, gripei sau a durerilor.

Specialiștii spun că doza maximă zilnică nu trebuie să depășească 8 tablete de 500mg, adică echivalentul a 4g de paracetamol.

(Foto: blog.mymed.ro)