Diabeticii, sfătuiţi să consume leguminoase

44

Conform unui nou studiu publicat în revista de specalitate Archives of Internal Medicine, diabeticii de tip 2 care consumă multe leguminoase au glicemia mai scăzută și sunt mai puţin expuși bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii au descoperit că o singură porţie de leguminoase pe zi (190 de grame), care include fasole, mazăre și lentile, este legată de o tensiune mai scăzută, un efect important pentru pacienţii cu acest tip de diabet, deorece în cazul lor, hipertensiunea contribuie la disfuncţia renală.

La începutul studiului s-au măsurat presiunea arterială, glucoza, grăsimea din sânge și hemoglobina pentru 121 de bolnavi cu diabet de tipul 2. Timp de trei luni, unii dintre participanţi au urmat o dietă cu un indice glicemic scăzut, bazată pe leguminoase, în timp ce alţii au urmat o dietă normală, bogată în fibre.

La sfârșitul studiului s-au făcut din nou măsurătorile. Toţi participanţii au avut rezultate mai bune la aproape toate categoriile, însă doar cei care au avut o dietă bazată pe leguminoase au avut și tensiunea mai mică, notează Huffington Post.