Doctorii vindecă leucemia folosind virusul HIV

972

Doctorii de la Universitatea din Pennsylvania şi de la Spitalul de Copii din Philadelphia (SUA) au reuşit să vindece o fetiţă de 7 ani bolnavă de cancer, printr-o procedură care ar putea chiar înlocui transplantul de măduvă, ca tratament pentru leucemie.

Emma Whitehead a fost selectată pentru procedura experimentală după doi ani de luptă cu leucemie limfoblastică acută, scriu cei de la New York Times. Chimioterapia nu a reuşit nici măcar să îi ofere o perioadă de remisie destul de lungă cât să poată opta pentru un transplant de măduvă.

Astfel că, în luna aprilie, fetiţa a devenit primul copil care să fie supus tratamentului experimental, a declarat echipa ei de medici la întâlnirea anuală a Societăţii Americane de Hematologie, săptămâna trecută. Înaintea ei, tratamentul fusese încercat doar pe adulţi, scrie Daily Mail.

Doctorii au reuşit să manipuleze sistemul imunitar al fetei să distrugă celulele canceroase. Pentru a face asta, doctorii au folosit o formă modificată şi inactivă a virusului HIV pentru a altera celulele T (un tip de celule albe ale sângelui) care să le facă să producă o proteină ce le permite să se ataşeze celulelor canceroase şi să le distrugă. Această modificare genetică a fost făcută pe o mostră recoltată din sângele fetei, după care noile celule T au fost injectate înapoi în fluxul sanguin, unde au început să se reproducă singure.

La două luni după procedură, analizele au arătat că nu mai exista nici urmă de cancer în corpul fetei, iar celulele T modificate erau încă prezente în sânge, dar în cantităţi mai mici.

Nu toţi cei 12 pacienţi din testele clinice au răspuns la fel de bine la tratament precum Whitehead. Doi adulţi cu leucemie cronică s-au vindecat complet, patru s-au simţit mai bine, doi pacienţi nu au înregistrat niciun efect după tratament, iar altul a răspuns iniţial, dar în final boala a revenit.