1,8 mld $ în lupta contra criminalităţii organizate

47

Banca Mondială a anunţat un plan de un miliard de dolari cu care va finanţa o serie de măsuri sociale în America de Sud pentru combaterea criminalităţii organizate.

Ajutorul vine alături de alte câteva sute de milioane de dolari de la donatori internaţionali. Banca de Dezvoltare Inter-Americană va oferi 500 de milioane de dolari, pe doi ani. În același timp ministrul de externe american Hillary Clinton a anunţat că parteneriatul pentru securitate regională va beneficia din partea guvernului de la Washington de 300 de milioane de dolari anul acesta.

Clinton a vorbit în cadrul Conferinţei de Securitate pentru America Centrală, care a adunat lideri din Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica and Panama. „Vom ajuta dar totul trebuie să înceapă cu voi și să fie coordonat de voi. Puterea politică este necesară pentru a elimina corupţia și pentru a asigura eficienţa și responsabilitatea instituţiilor", a spus Clinton. La rândul său, președintele columbian a cerut organizarea unui centrul regional pentru combaterea spălării banilor și a traficului de arme și droguri. „Avem de luptat cu un dușman periculos, fără scrupule, fără respect faţă de drepturile omului. Noi însă trebuie să respectăm drepturile omului, motiv pentru care trebuie să ne instruim forţele de securitate pentru a fi eficiente fără a călca în picioare valorile democratice", a mai spus Juan Manuel Santos.

Regiunea Americii Centrale este considerată de ONU drept una dintre cele mai violente regiuni ale lumii.