Alcoolul și jocul „de-a moartea”

60

Necazul se vede altfel pe fundul unui pahar, iar când vine vorba de necazurile unei mari puteri precum SUA, ar fi bine să fie multe pahare la mijloc. De la premisa aceasta au pornit, probabil, mai multe site-uri americane de știri politice, care au lansat „jocuri alcoolice" în timpul celei de-a doua dezbateri prezidenţiale televizate.

Regula a fost aceasta: când unul dintre candidaţi pronunţa un cuvânt-cheie, susţinătorul lui trebuia „să ia o dușcă”. Site-ul clotureclub.com, de exemplu, stabilise să se bea de fiecare dată când unul dintre candidaţi spune „şomaj sau economie, mamă sau părinte celibatar, (postul public) PBS sau Big Bird (simbolul unei emisiuni pentru copii difuzată de acest post), sistem de sănătate sau Obamacare, educaţie, migrare sau străini, asigurări sociale (…), 47% sau 100% sau China".

Propuneri similare, uneori asociate cu sfatul „consumaţi alcool cu moderaţie", au fost făcute și de site-urile debatedrinking.com și site-ul publicaţiei National Journal.

Dacă marţi, americanii se jucau cu alcoolul, cehii se luptau aprig cu el. Inspectorii sanitari din Cehia au confiscat 7.600 de sticle conţinând o băutură alcoolică extrem de otrăvitoare, care ar fi putut duce la moartea a mii de persoane, relatează Reuters.

Beau până cad… morţi

În ultimele șase săptămâni, nu mai puţin de 28 de persoane au murit, și alte câteva au orbit, din cauza băuturii spirtoase, amestecate cu alcool metilic toxic. Autorităţile cehe au interzis în septembrie toate vânzările și exporturile de băuturi alcoolice. Valul de intoxicaţii i-a alarmat și pe vecinii polonezi, care au decis să blocheze accesul la vamă a băuturilor din Republica Cehă, exceptând berea și vinul.În mod obișnuit, asemenea otrăviri sunt rare în Cehia, dar oficialii statului și reprezentanţii industriei băuturilor spun că vânzarea alcoolului contrafăcut este în creștere, ocupând cam 10-20 de procente din piaţă.

Jocul de-a moartea

Unul dintre cele mai înfricoșătoare efecte ale abuzului de alcool este că poate reduce dimensiunile creierului, transmite LiveScience. O echipă de cercetători din Germania spune însă că, odată cu „trezirea" din beţie, creierul începe să se regenereze. Așa se face că, la 14 zile de detoxifiere, creierul începe să refacă mare parte din volumul pe care l-a pierdut din cauza băuturii, susţine Gabriele Ende, profesor de fizică medicală la Institutul Central pentru Sănătate Psihică din Germania.

Tot din Germania vine însă și vestea, mai puţin optimistă, că alcoolicii care beneficiază de tratament medical de specialitate sau sunt integraţi în programe de dezintoxicare, nu prezintă un risc mai scăzut de deces decât un alcoolic netratat.

Și mai grav, un studiu efectuat pe o perioadă de 14 ani arată că femeile dependente de consumul de alcool au fost de cinci ori mai predispuse să moară, în raport cu populaţia generală a Germaniei. Bărbaţii în schimb au comportat un risc de două ori mai mare decât populaţia generală. Astfel se poate spune că alcoolismul este de două ori mai mortal pentru femei, decât pentru bărbaţi.

Cercetătorii nu știu încă de ce riscurile de sănătate asociate consumului de alcool sunt mai mari în cazul femeilor.

Același studiu și-a drastic subiecţii de studiu, fiindcă, pe parcursul celor 14 ani, aproape o cincime dintre participanţii alcoolici muriseră: 7 din 30 de femei și 21 din 119 bărbaţi.