De ce să nu consumi alcool în timpul sarcinii

291

Femeile care doresc să aibă un copil sau cele însărcinate ar trebui să renunţe la alcool, măcar în primele trei luni, spun oamenii de ştiinţă.

Consumarea băuturilor alcoolice este un obicei nesănătos în orice circumstanţă, însă specialiştii atrag atenţia în special asupra efectelor pe care le pot avea acestea asupra sarcinii şi asupra fătului. Deşi nu se cunoaşte cantitatea exactă de alcool pe care o femeie însărcinată ar putea-o consuma fără a pune în pericol sănătatea bebeluşului, medicii specialişti recomandă abstinenţa totală, potrivit medicalnewstoday.com.

O echipă de oameni de ştiinţă, coordonată de Haruna Sawada, a realizat un studiu pe un eşantion de 1.000 de femei însărcinate, timp de 30 de ani. În urma acestuia, s-a constatat că exista o strânsă legătură între consumul de alcool în primul trimestru al sarcinii şi anumite boli sau malformaţii ale fătului. Mai concret, cu fiecare pahar de alcool băut în această perioadă, copilul prezintă un risc cu 25% mai ridicat de a se naşte cu buza diformă, cu 12% mai ridicat să aibă un cap mai mic decât normal şi cu 16% mai mare să aibă o greutate sub cea normală, notează dailymail.co.uk.

Philippa Marsden, de la RCOG (The Royal College of Obstetricians and Gynecologists) spune că abstinenţa de la alcool este vitală şi în cazul femeilor care plănuiesc să aibă un copil. Mai mult decât atât, ea susţine că aceasta este recomandată şi bărbaţilor, deoarece un stil de viaţă sănătos, din care face parte şi abstinenţa de la alcool, crește șansele conceperii unui copil, potrivit BBC.

În Regatul Unit, aproximativ 6.000 de bebeluşi în fiecare an se nasc cu malformaţii având drept cauză consumul de alcool. Una dintre cele mai întâlnite şi grave consecinţe ale alcoolului asupra fătului este SAF (sindromul alcoolic fetal), care afectează viaţa bebeluşului atât la nivel fizic, cât şi psihic. Acesta este caracterizat prin trăsături faciale anormale, deficienţe de creştere şi probleme la nivelul sistemului central. Printre acestea se numără probleme cu memoria, cu învăţătura, comunicarea, văzul şi auzul. Singura metodă de a preveni SAF precum şi alte dereglări, defecte, boli sau malformaţii este abstinenţa totală de la alcool.