Un deces la fiecare 10 secunde, din cauza alcoolului

1315

La nivel global, alcoolul omoară milioane de oameni și crește riscul consumatorilor de dezvoltare a unor boli grave, avertizează reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Nu mai puţin de 3,3 milioane de decese asociate „consumului nociv de alcool” au fost înregistrate în 2012, potrivit celui mai recent raport publicat de OMS. „Acest lucru se traduce, de fapt, printr-un deces la fiecare 10 secunde”, a declarat Shekhar Saxena, directorul departamentului de Sănătate Mentală și Abuz de Substanţe din cadrul organizaţiei, citată de AFP.

Potrivit raportului, numărul morţilor  înregistrate în rândul bărbaţilor a fost mai mare decât cel observat în rândul femeilor. Experţii punctează însă că au observat o creștere a consumului de alcool în rândul femeilor. De asemenea, statisticile arată că circa 25% din numărul total de decese la nivel mondial, înregistrate în rândul tinerilor de 20-39 de ani, sunt asociate consumului de alcool.

Pe lângă pericolul dezvoltării dependenţei, alcoolul poate favoriza apariţia a peste 200 de boli cronice  și infecţioase. Printre acestea se numără o varietate de tipuri de cancer și ciroza, respectiv pneumonia sau tuberculoza.

Statisticile OMS arată că circa 38,3% din populaţia lumii este consumatoare de alcool. În acest context, calculele arată că un individ consumă, în medie, circa 17 litri de alcool pur în fiecare an. De asemenea, cifrele arată că nu mai puţin de 16% din totalul consumatorilor de băuturi alcoolice obișnuiesc „episodic” să bea alcool în exces, adaugă Saxena.

Consumul de alcool pune România pe hartă

„La nivel global, Europa este regiunea cu cel mai înalt grad de consum de alcool per capita, cu unele ţări care au rate deosebit de ridicate de consum”, au observat experţii OMS.

România se află pe locul al cincilea în topul ţărilor din lume cu un nivel ridicat al consumului de alcool, scrie USA Today. Ţara noastră este depășită doar de Belarus (aflată pe primul loc al clasamentului), Republica Moldova, Lituania și Federaţia Rusă. Consumul de alcool per capita în România este estimat la circa 14,4 litri. Numărul deceselor cauzate de consumul de alcool se ridică la circa 9% din totalul tuturor morţilor înregistrate pe teritoriul ţării. De asemenea, cifrele arată o situaţie îngrijorătoare privind consumul de alcool în rândul adolescenţilor și minorilor – peste 37% dintre tinerii între 13-19 ani mărturisesc că au consumat bături alcoolice în ultima lună.

În Belarus, ţara aflată pe primul loc în top, se consumă cea mai mare cantitate de alcool pe cap de locuitor – circa 17,5 litri de alcool. Și numărul deceselor cauzate de alcool este cel mai ridicat din lume în Belarus, estimat la circa 35% din totalul deceselor înregistrate pe teritoriul ţării.

 

Foto: stockvault.net