Celebrităţile cer legalizarea drogurilor

216

Mai bine de 90 de persoane faimoase, printre care politicieni, avocaţi şi experţi în domeniul sănătăţii, au semnat o petiţie adresată prim-ministrului Marii Britanii, prin care cer schimbarea legii în ceea ce priveşte drogurile ilegale.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri (26 iunie), ONU a atras atenţia opiniei publice asupra consumului de droguri, una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică. Tot astăzi, au avut loc proteste în mai bine de 100 de oraşe, printre care Londra, Paris, Varşovia, Mexico City şi Roma, al căror obiectiv a fost schimbarea legii potrivit căreia deţinerea de droguri este considerată infracţiune, notează BBC.

De asemenea, câteva zeci de celebrităţi, printre care Sting, Sir Richard Branson, Russell Brand şi alţii, au semnat o petiţie adresată lui David Cameron prin care pledează pentru reformarea politicilor pentru droguri. Ann Fordham, director executiv la International Drug Policy Consortium spunea că este nevoie urgentă ca autorităţile şi guvernele competente să schimbe legea şi să repare toate daunele şi tot răul provocat.

Potrivit petiţiei, în ultimii 15 ani, peste 1,5 milioane de persoane au fost penalizate pentru deţinerea de droguri, în mod nenecesar. De asemenea, petiţia pune accentul pe faptul că în ţări precum Australia, Republica Cehă şi Portugalia, unde s-a optat pentru ajutorul de specialitate în cazul consumului de droguri, în loc de penalizare, problemele au fost în mod considerabil reduse.

Își dau seama ce vor de fapt?

Consumul de droguri nu afectează doar sănătatea persoanei care consumă, ci aproape toate aspectele vieţii. La nivel individual, dependenţa de droguri are ca rezultat diferite afecţiuni, printre care boli cardiovasculare, respiratorii, digestive, tulburări psihice, depresie, anxietate şi altele. Problemele apar şi în cadrul familiei, deoarece consumul de droguri nu face rău doar consumatorului, ci şi celor din jurul lui, familiei. Apar problemele financiare, certuri, divorţuri, abuzuri, violenţă, depresie şi chiar sinucidere. De asemenea, apar probleme în societate, la locul de muncă.

Legalizarea drogurilor sau posibilitatea de a le deţine fără ca acest lucru să fie considerat delict presupune câteva riscuri majore. Potrivit unor experţi, acest lucru ar încuraja consumul, iar soluţia problemelor actuale nu este legalizarea lor, ci educaţia, care să cuprindă sensibilizare cu privire la efectele grave ale consumului de narcotice.