De ce se lasă oamenii de fumat (studiu)

237

Chiar dacă fumatul provoacă afecţiuni grave precum cancerul, acesta nu este motivul de bază pentru care oamenii se lasă de fumat. În schimb, apariţia ridurilor în cazul femeilor şi a impotenţei la bărbaţi sunt motivele semnificative pentru care fumătorii renunţă la viciul lor, au arătat cercetătorii britanici, notează Daily Mail.

Aceste descoperiri ar putea fi utile în elaborarea unor mesaje eficiente anti-fumat inscripţionate pe ambalajul produselor din tutun, adresate targetului. Astfel, ar putea fi concepute imagini şi mesaje care ţintesc direct îngrijorările grupului principal de consumatori ai unui anumit brand de ţigări, de exemplu legate de aspectul fizic sau de fertilitate, susţine profesorul Brian Williams de la Universitatea Stirling.

Împreună cu cercetătorii de la Universitatea St. Andrews, profesorul Williams a analizat peste 19.000 de reacţii ale unor participanţi la un sondaj online desfăşurat în Marea Britanie, în legătură cu imaginile afişate pe pachetele de ţigări. Dintre acestea, imaginea cu cel mai mare impact a fost cea care înfăţişează o tumoră a gâtului (80%), urmată de o imagine care ilustrează boli ale dinţilor (77%) şi cea cu plămânii afectaţi de fumat (72%).

În funcţie de sex şi vârstă, au fost semnalate câteva particularităţi. De exemplu, imaginile care subliniau efectul îmbătrânirii pielii sau cele care făceau referire la sarcină şi copii au avut un impact puternic mai degrabă asupra femeilor. În schimb, cele care făceau referire la performanţa sexuală au avut o mai mare putere de influenţare asupra bărbaţilor, iar cele care erau legate de afecţiunile inimii şi ale plămânilor aveau un impact puternic asupra celor cu vârste peste 50 de ani, arată studiul.

De asemenea, imaginile legate de sarcină, impotenţă şi fertilitate aveau o putere de influenţare mai mare în rândul celor cu vârste între 16 şi 39 de ani.