Studiu: Fumătorii de azi, mai dependenţi ca cei de ieri

123

Fumătorii de azi ar putea fi mai vulnerabili influenţelor genetice care îi condiţionează să fumeze, decât fumătorii din generaţiile anterioare, sugerează un studiu citat de revista Time.

Aceasta nu înseamnă însă că genele umane s-au modificat, ci că populaţia fumătoare a trecut prin trnsformări semnificative. „În trecut, când rata fumatului era mai ridicată, oamenii fumau dintr-o varietate de motive," a declarat unul dintre autorii studiului, Fred Pampel, sociolog la Universitatea Colorado. „Astăzi, fumătorii sunt mai predispuși să fie consumatori care sunt mai mult influenţaţi de factori genetici."

Începând cu anii 1970, când au fost luate primele măsuri anti-fumat, numărul fumătorilor a scăzut constant. Însă în 2010, peste 19% dintre adulţii americani încă fumau ţigări, potrivit celor mai recente date guvernamentale. Pentru a înţelege în ce măsură factorii genetici influenţează capacitatea fumătorilor de a renunţa Pampel și colegii lui au studiat tiparul de folosire a tutunului la gemeni.

Studiul publicat în jurnalul Demography a vizat 596 de perechi de gemeni, 363 identici și 233 diferiţi. Cercetătorii au aplicat chestionare cu întrebări privitoare la sănătate și au urmărit comportamentul gemenilor între anii 1960 și 1980, o perioadă în care percepţia publică asupra fumatului s-a schimbat.

Cercetătorii au descoperit că în 65% dintre cazuri, atunci când a fost vorba de perechile de gemeni identici, ambii fraţi au renunţat la fumat pe parcursul a doi ani, dacă unul dintre gemeni renunţa primul. În contrast, doar 55% dintre gemenii neidentici au reușit să facă la fel. Concluzia studiului a fost că factorul genetic este unul activ, deoarece gemenii identici au exact același ADN, în timp ce ceilalţi gemeni au ADN-uri diferite.

„Oamenii nu mai fumează astăzi așa de mult, din motive sociale, a explicat Pampel. „De fapt, fumătorii se confruntă cu un val de critică din cauza acestui obicei, însă continuă să fumeze din cauza dependenţei de nicotină."

Limita studiului este aceea că nu a identificat o genă specifică pe care să o relaţioneze cu dependenţa de heroină. Totuși, autorii sugerează că fumatul trebuie tratat ca o adicţie și că, din acest motiv, politicile anti-fumat bazate pe creșterea taxelor nu vor mai da aceleași roade ca în trecut, fiindcă ele sunt bazate pe ideea că fumatul este o alegere.

(Foto: Dreamstime)