Ţigări electronice cu aromă de bomboane

123

Gândite ca un ajutor pentru fumătorii care vor să renunţe la fumat, ţigările electronice au devenit rapid o industrie înfloritoare. Gama largă de arome și preţul, mai mic decât cel al ţigărilor tradiţionale, le fac să devină din ce în ce mai apreciate. Din păcate nu doar de fumători, ci și de adolescenţi. Conform unui studiu publicat de Centrul de Control și Prevenţie a Bolilor (CDC) din SUA, numărul elevilor de școală generală care fumează ţigări electronice a crescut de la 4,7% în 2011 la 10% în 2012.

Ţigările electronice sunt dispozitive cu baterii care oferă utilizatorului doze de nicotină și alţi aditivi într-un aerosol. În momentul de faţă ele nu sunt reglementate și din acest motiv nici nu există informaţii suficiente cu privire la cât de dăunătoare sunt.

În plus, acestea au fost puse în vânzare ca fiind ajutor pentru renunţarea la fumatul convenţional, dar încă nu există dovezi știinţifice conclusive care să susţină acest fapt. Toată lumea este însă de acord că sunt mai puţin dăunătoare decât ţigările tradiţionale. Cele din urmă conţinând aproximativ 4.000 de chimicale, dintre care 400 sunt otravă, iar 40 cauzează cancer.

Problema din ce în ce mai reală a acestor ţigări însă, este că sunt foarte accesibile minorilor. Multitudinea de arome, precum tiramisu, ursuleţi gumaţi, vișine, măr etc., le fac și mai tentante. Deși majoritatea comercianţilor nu le oferă spre vânzare minorilor, aceștia le pot achiziţiona cu ușurinţă de pe internet. Cercetătorii se tem că utilizarea ţigărilor electronice este doar un pas pentru adolescenţi în a se apuca de fumatul convenţional.

„Aproximativ 90% de fumători s-au apucat de fumat în adolescenţă", a declarat Tim McAfee, M.D. din cadrul CDC. Studiul mai arată și că 76,3% dintre elevii de școală generală care folosesc ţigări electronice în ultimele 30 de zile au fumat și ţigări convenţionale în aceeași perioadă.

„Nicotina este un drog care crează dependenţă profundă. Mulţi dintre adolescenţii care încep cu ţigări electronice pot fi condamnaţi la o dependenţă pe viaţă de nicotină și ţigări tradiţionale", a relatat Directorul CDC, Tom Frieden.

Între timp, industria ţigărilor electronice tot crește. Asociaţia Tobacco Vapor Electronic Cigarette estimează că vânzările de ţigări electronice vor depăși 2,5 miliare de dolari anul acesta. „Publicul nostru ţintă sunt persoanele care sunt condamnate la o viaţă de fumător", declară Geoff Baithwaite, proprietarul companiei de ţigări electronice Tasty Vapor din Oakland, citat de NPR. În același timp, el admite că nu doar adulţii sunt tentaţi să urmeze acest trend.

„Este un lucru nou-nouţ, este un dispozitiv electronic. Genul ăsta de lucruri vor fi întodeauna atractive pentru copii. Și pe mine m-ar fi atras."

Astfel, munca de zeci de ani a campaniilor antifumat, care au încercat să facă fumatul să pară cât mai puţin atractiv pentru tineri, se duce ușor-ușor pe apa sâmbetei. Ce șansă mai au argumentele „miroși urât" și „îţi îngălbenești dinţii" în faţa ţigărilor electronice colorate, care nu scot fum și au toate aromele posibile?