Ţigările electronice, ineficiente în renunţarea la fumat (studiu)

35

Unii fumători aleg să schimbe produsele din tutun cu ţigările electronice pentru a se elibera de viciul lor, însă experţii americani susţin că aceste dispozitive nu sunt eficiente în scopul renunţării la fumat.

„Publicitatea care sugerează că ţigările electronice sunt eficiente pentru renunţarea la fumat ar trebui să fie interzise până când astfel de afirmaţii sunt susţinute prin dovezi știinţifice”, a declarat una dintre cercetătoare, Pamela Ling, de la Universitatea din California, pentru jurnalul Nature.

La studiu au participat 949 de persoane. În urma întrebărilor din chestionarele online la care au fost rugaţi să răspundă, a reieșit că 88 dintre aceștia au folosit ţigările electronice. Experţii nu au observat însă vreun efect notabil în ceea ce privește efectele acestor dispozitive asupra renunţării la fumat. Comparativ cu ceilalţi fumători, grupul care a folosit ţigări electronice nu avea mai multe șanse să se lase de viciu ori să micșoreze numărul ţigărilor fumate în decurs de un an.

„Am descoperit că nu a existat nicio diferenţă între fumătorii care foloseau ţigări electronice și cei care nu, în ceea ce privește rata reunţării (la ţigări)”, precizează Ling. Concluzia a rămas neschimbată chiar și după ce au fost luaţi în calcul factori precum gradul de dependenţă.

Rezultatul este întărit de un alt studiu efectuat de specialiștii de la Universitatea din California, San Francisco. Cercetarea a cuprins un eșantion de aproape 40.000 de adolescenţi de liceu și gimnaziu, care au luat parte la sondajele National Youth Tabacco Survey din 2011 și 2012.

„În ciuda afirmaţiilor potrivit cărora ţigările electronice ajută oamenii să se lase de fumat, am constatat că ţigările electronice au fost asociate cu mai multe ţigări fumate, nu cu mai puţine, în rândul adolescenţilor”, a declarat autoarea studiului, Lauren Dutra, student postdoctoral la Universitatea din California, San Francisco.

„Din păcate, dovezile cu privire la faptul că ţigările ar putea să îi ajute pe fumători să renunţe sunt contradictorii și neconcludente”, a declarat dr. Mitchell H. Katz, redactor-șef adjunct al publicaţiei de specialtate JAMA Internal Medicine. Referindu-se la studiul la care a participat cercetătoarea Ling, expertul continuă: „(experţii) oferă greutate dovezilor, indicând faptul că ţigările electronice nu sunt asociate cu rate mai mari de renunţare la fumat”.

Foto: CNN / captură YouTube