Moartea albă aduce profituri de miliarde de dolari

106

Cu 72 de miliarde de dolari, traficul cu cocaină este comerţul ilegal care produce cea mai mare sumă de bani din lume, anunţă Agerpres. Cifrele provin din raportul „Globalizarea delictului: o evaluare a ameninţării reprezentate de crima organizată transfrontalieră", publicat ieri de Biroul Naţiunilor Unite împotriva drogurilor şi a crimei organizate.

   

    Cocaina care intră în ţările europene produce anual profituri de 34 de miliarde de dolari, în timp ce valoarea cocainei care intră, anual, în Statele Unite, are o valoare de cca. 38 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări ONU.

    Raportul atrage atenţia asupra faptului că pe lângă efectele negative asupra economiilor, traficul cu cocaină are numeroase alte consecinţe negative, în rândul persoanelor dependente, dar şi asupra familiilor sau prietenilor acestora.

    Miniştrii de interne ai ţărilor UE declarau, la începutul lunii în curs, că vor fi luate măsuri urgente pentru a stopa profiturile obţinute din traficul cu cocaină şi pentru a închide rutele cocainei în Europa. UE a decis confiscarea bunurilor celor care sunt implicaţi în traficul cu cocaină şi care au făcut averi din această infracţiune. „Le vom confisca averile şi, fără bani, nu vor putea să-şi mai desfăşoare activitatea", a declarat Alfredo Rubalcaba, ministrul spaniol de interne.

    Bandele de traficanţi pot primi o lovitură mortală doar dacă există o acţiune comună a statelor europene împotriva lor, a spus Brice Horterfeux, ministrul de interne francez.

    Balcanii continuă să rămână o rută importantă pentru traficanţii de cocaină, preciza Departamentul de Stat al SUA într-un raport publicat în martie a.c. România, Serbia şi Turcia erau amintite în raport ca importante ţări de tranzit al drogurilor dinspre producătorii din est spre pieţele de desfacere occidentale.     Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) atrăgea atenţia că România este printre ţările europene unde au fost identificaţi cei mai mulţi intermediari de droguri care acţionează prin internet.

    Liberalizarea comerţului în regiunea Balcanilor, apropierea statelor balcanice de UE şi persistenţa grupurilor de traficanţi sunt câţiva dintre factorii care favorizează existenţa rutei „morţii albe", care leagă Asia de Europa occidentală, susţin experţii Europol şi OEDT.

    Un studiu publicat recent de OEDT şi Europol conţinea avertizări privind riscul răspândirii consumului de cocaină în Europa Centrală şi de Est, două pieţe relativ evitate până acum.

    Dincolo de ocean, în ultimele zile, Mexicul este din nou locul unor confruntări sângeroase între bandele de traficanţi de droguri. Nouă oameni au murit la Acapulco, iar la Ciudad Juarez au căzut victime mai mulţi angajaţi ai Consulatului american. Războiul cartelurilor pentru controlul traficului şi aprovizionarea pieţei americane cu cocaină a făcut, în Mexic, peste 100.000 de victime, doar în ultimii trei ani. Ciudad Juarez a fost considerat, în 2009, unul dintre cele mai periculoase oraşe din lume, cu peste 2.600 de morţi, victime ale războaielor dintre bandele de traficanţi.