O nouă armă în lupta cu drogurile: amintirile

59

Manipularea amintirilor privind folosirea drogurilor ar putea ajuta dependenţii care au renunţat la ele să nu revină la obiceiul fatal, spun cercetători din China, citaţi de BBC.

Oamenii de ştiinţă au atras atenţia că amintiri tip „aluzie”, precum acele, ţigările sau gândul la plăcerea simţită în urma utilizării drogurilor pot duce la apariţia poftei şi la recăderea fostului dependent.

Autorii studiului publicat în jurnalul Science sunt de părere că „rescrierea” acestor amintiri poate diminua pofta. Ei susţin că a lucra cu aceste amintiri poate fi o cale nouă de a trata dependenţa.

În urma unui experiment făcut pe subiecţi aleşi din foşti dependenţi de droguri, oamenii de ştiinţă au arătat că a expune fostul dependent la „indicii” privind consumul (clipuri video care „deschide fereastra amintirilor” privind drogurile), fără a-i da drogul, îl face, în timp, mai rezistent la poftă decât în cazul lipsei expunerii.

Studiul a fost primit cu entuziasm şi de alţi cercetători, care au salutat descoperirea, apreciind că „nu există niciun motiv teoretic pentru care acest mecanism să nu poată fi aplicat şi în cazul alcoolului”.