Român condamnat definitiv la moarte, în Malaysia, pentru trafic de droguri

924

Curtea Federală de Justiţie din Malaysia a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă în cazul lui Ionuţ Gologan, românul acuzat de trafic de droguri. Toate căile interne de atac în acest caz au fost epuizate şi va fi depusă o cerere de graţiere.

Legislaţia malaysiană prevede pedeapsa cu moartea pentru traficul de droguri, însă chiar în acest moment autorităţile revizuiesc prevederile. În vederea acestei revizuiri, informează Ministerul Afacerilor Externe, citat de Euractiv, toate execuţiile persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri au fost blocate administrativ. Guvernul vrea modificarea legislaţiei astfel încât un judecător să decidă, de la caz la caz, dacă se aplică sau nu pedeapsa cu moartea în rândul traficanţilor de droguri, notează Mediafax. Conform proiectului, sentinţele de condamnare la pedeapsa capitală vor fi comutate în detenţie pe viaţă, în baza unei decizii luate de un judecător.

În cazul lui Ionuţ Gologan, MAE a informat că, potrivit procedurilor malaysiene, cererea de graţiere trebuie să fie analizată de o comisie convocată la solicitarea sultanului. Cât timp cererea nu este soluţionată, pedeapsa nu poate fi pusă în aplicare. Tot MAE notează că demersul de soluţionare poate fi unul de durată.

Potrivit unui comunicat remis de MAE, „statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român”.

Ionuţ Gologan (24 de ani) a fost arestat în toamna anului 2012, când, la un control în aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, s-a descoperit că avea asupra lui 1.494 grame de metamfetamină.

Foto: YouTube