Efecte stranii ale paracetamolului

867

Paracetamolul sau acetaminofenul, folosit pentru combaterea febrei şi a durerilor, are efecte nebănuite asupra psihicului uman, au arătat recent cercetători de la University of British Columbia, Canada.

În afară de efectele analgezice şi antipiretice, acetaminofenul are şi efecte neaşteptate, printre care faptul că reduce teama legată de gândul la moarte. Cercetătorii au descoperit că anxietatea provocată de încercarea descoperirii unui sens în viaţă şi durerea fizică s-ar putea desfăşura în aceeaşi arie cerebrală, prin urmare paracetamolul, care acţionează asupra durerii, ar putea acţiona şi asupra anxietăţii, notează descopera.ro.

În experimentul pe care l-au făcut pe un eşantion de 120 de studenţi, oamenii de ştiinţă le-au administrat participanţilor fie 1000 mg Tylenol (medicament ce conţine acetaminofen) fie un placebo. Apoi le-au cerut participanţilor să realizeze activităţi care evocau anxietatea – să scrie despre moarte, despre durere sau să vizioneze un film suprarealist – şi apoi să administreze amenzi pentru diferite infracţiuni.

Cercetătorii au constatat că cei cărora li se administrase acetaminofen fuseseră mai îngăduitori cu infractorii cărora le atribuiseră amenzi, în comparaţie cu cei care luaseră placebo. De aici, au concluzionat că această substanţă folosită pentru suferinţele fizice i-a ajutat pe participanţi să facă faţă mai bine unor idei tulburătoare şi a atenuat grijile, printre care şi neliniştea lor legată de moarte.

Cercetătorul Daniel Randles, de la University of British Columbia, declara: „Bănuim că această regiune din creier are de asemenea un rol esenţial în modul în care suportăm înşelarea unor aşteptări şi greşelile, şi astfel s-ar explica faptul că Tylenolul ar avea asupra modului în care suportăm incertitudinea sau angoasa existenţială acelaşi efecte pe care le are în cazul durerilor de cap sau al respingerii". De asemenea, a spus că aceste rezultate ar putea face ca, în viitor, acest medicament să fie administrat pentru a atenua simptomele persoanelor care suferă de anxietate cronică, deşi studii aprofundate sunt încă necesare pentru ca acesta să fie un tratament sigur şi eficace.