Efectele neaşteptate ale privitului excesiv la televizor

1818

Efectele la nivel fizic ale uitatului excesiv la televizor nu sunt o noutate. Efectele cognitive au beneficiat însă de mai puţină atenţie din partea oamenilor de știinţă. Până acum.

Avem la dispoziţie numeroase studii şi cercetări care vorbesc despre impactul privitului la televizor în mod excesiv. Printre efectele negative ale acestuia se numără cele derivate din caracterul sedentar al acestei activităţi, şi anume creşterea în greutate, diabetul de tip 2, insomnia şi riscul sporit de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral. „Uitatul la televizor este unul dintre principalele obiceiuri sedentare ale modului nostru de viaţă, prin care se dezvoltă şi alte tipuri de comportamente sedentare”, afirma dr. Miguel Martínez-González, profesor la Universitatea din Navarra (Pamplona, Spania), autor al unui studiu care arată legătura dintre timpul petrecut în faţa televizorului şi mortalitate, potrivit realitatea.net.

Până acum, puţine studii s-au ocupat cu cercetarea legăturii dintre sedentarism – caracteristic timpului excesiv petrecut la televizor – şi funcţiile cognitive. În anul 2003, un studiu britanic a arătat faptul că o viaţă activă la vârsta de 36 de ani era asociată cu o mai mică rată a pierderii memoriei între 43 şi 53 de ani. Dar un studiu recent, publicat în JAMA Psychiatry, a analizat pentru prima dată legătura dintre comportamentul sedentar, uitatul la televizor, exerciţiile fizice şi efectele cognitive pe termen lung în rândul adulţilor tineri (18-30 de ani), potrivit medicalnewstoday.com.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.247 de adulţi americani, între anii 1985 şi 2011. În tot acest timp, la interval de 2-5 ani, participanţilor li s-a cerut să răspundă la anumite întrebări referitoare la timpul petrecut în faţa televizorului şi de obiceiurile lor legate de activitatea fizică şi să completeze anumite teste cognitive (despre memorie, argumentare, rezolvarea unei probleme, planificare etc). Ce au observat? Cei care petreceau mai mult timp în faţa televizorului, ducând o viaţă mai sedentară, aveau rezultate mai rele la testele cognitive.

Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu nu sunt concludente, motiv pentru care este nevoie de mult mai multe cercetări în domeniu. Până atunci însă, incontestabil este faptul că televizorul ne răpeşte multe ore de odihnă, mult timp pe care l-am putea petrece cu familia sau dezvoltându-ne abilităţile şi timpul pe care ar trebui să-l dedicăm exerciţiilor fizice; în definitiv, uitatul la televizor ne fură zilnic o doză din ceea ce este vital pentru sănătatea noastră fizică şi emoţională.

Niciun articol afișat