„Efectul Angelina Jolie": val de mastectomii în Marea Britanie

243

Din luna mai, atunci când actriţa Angelina Jolie a anunţat că a decis să suporte o operaţie de dublă mastectomie, numărul britanicelor care i-au urmat exemplul a crescut de patru ori.

Datele au fost prezentate de fundaţia Cancer Research UK, care a anunţat şi că numărul de apeluri către liniile sale de asistenţă telefonică, care vizau informaţii despre cancerul mamar, au crescut în luna mai de la 13 la 88. În plus, pe 14 mai – ziua în care Anglina Jolie a făcut anunţul – un număr de 15.920 de persoane s-au conectat pe site-ul acestei fundaţii cercetând informaţii despre cancerul mamar, în comparaţie cu 4.796, cu o zi înainte.

Decizia actriţei vine ca urmare a faptului că aceasta a descoperit că este purtătoarea unei gene (BRCA1), care creştea riscul actriţei cu 87% de a dezvolta cancer mamar sau ovarian.

La nivel mondial, mai puţin de 1% dintre femei poartă gena BRCA1 – pe care o are şi Angelina Jolie – sau gena BRCA2, care se aseamănă foarte mult cu prima. Femeile al căror istoric familial este marcat de cancerul mamar sunt sfătuite să efectueze aceste teste genetice, care pot fi realizate prin intermediul unui test sangvin.