Efectul yo-yo al curelor de slăbire nu are consecinţe pe termen lung

365

Un studiu recent aduce o veste bună celor care au ţinut cure de slăbire drastice, în urma cărora s-au îngrăşat la loc sau au depăşit greutatea iniţială. Efectul yo-yo nu are consecinţe pe termen lung şi nu afectează curele de slăbire ulterioare.

Efectul yoyo este denumirea fenomenului de reacumulare a kilogramelor în plus, după renunţarea la o cură de slăbire, şi este o reacţie a metabolismului care devine mult mai lent după o cură de slăbire drastică. Acest efect apare la jumătate dintre persoanele care ţin o cură de slăbire.

Însă studiul demonstrează că cei care au simţit efectul yo-yo au slăbit la fel de mult ca şi ceilalţi, potrivit studiului publicat în revista Metabolics şi citat de site-ul USA Today.

Studiul a urmărit evoluţia a 439 de femei sedentare, supraponderale şi obeze, cu vârste curprinse între 50 şi 75 de ani, dintre care 42% simţiseră efectul yo-yo al dietelor în trecut. Acestea slăbiseră cel puţin 10 kilograme, dar se îngrăşaseră la loc.

Toate pacientele au urmat unul din cele patru programe propuse de medici: o dietă cu aport caloric redus, o dietă cu aport caloric redus şi un program de exerciţii fizice moderate de 30 de minute pe zi, doar un program de exerciţii de intensitate moderată şi niciun program.

Persoanele care au urmat primul plan au slăbit 9% dintre greutatea iniţială, în medie, 7 kilograme. Cei care au urmat cel de-al doilea program au slăbit 11% dintre greutatea iniţială, adică aproximativ 9 kilograme. Nu s-a observat nicio diferenţă între cei care simţiseră efectul yo-yo în trecut şi cei care erau pentru prima dată la o cură de slăbire.