Epidemia cu bacteria E.coli, între cele mai ample din lume

170

Epidemia provocată de castraveţii contaminaţi cu bacteria E.coli este una dintre cele mai „ample epidemii de tip SHU din lume şi cea mai amplă înregistrată în Germania", a anunţat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor.

Cel puţin 10 persoane au decedat în Germania ca urmare a infecţiei cu bacteria E.coli, majoritatea cazurilor de infecţie fiind înregistrate în zona oraşului Hamburg. Zeci de persoane au prezentat tulburări grave denumite „sindromul hemolitic uremic" (SHU).

„Este posibil să existe infecţii secundare, adică o transmitere de la om la om. Este nevoie de o grijă specială pentru igiena personală", a declarat Helge Karch, profesor la Universitatea Munster.

Castraveţii contaminaţi cu bacteria E.coli au fost importaţi din Spania, totuşi, autorităţile germane şi spaniole au anunţat că sursa contaminării legumelor nu a fost încă identificată. „Cât timp experţii din Germania şi Spania nu sunt capabili să identifice cu certitudine originea agentului patogen, alerta generală privind fructele şi legumele rămâne valabilă", a declarat Ilse Aiger, Ministrul german pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorilor.

Cazuri sau suspiciuni de cazuri de contaminare cu bacteria E.coli enterohemoragică au fost semnalate şi în Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Austria, Franţa şi Elveţia. Oficiali de la Praga au anunţat că legumele contaminate au ajuns şi în Cehia, şi au declarat că este posibil ca acestea să fi ajuns şi pe pieţele din Ungaria şi Luxemburg.

Majoritatea suspiciunilor s-au îndreptat spre Spania ca ţară de provenienţă a castraveţilor contaminaţi. Totuşi, au existat zvonuri că bacteria ar fi fost identificată şi în castraveţi proveniţi din Olanda, notează news.sky.com. Comisia Europeană nu exclude nici o posibilă contaminare apărută în timpul procesului de distribuţie, notează Agerpres.

Oficiali spanioli au criticat graba cu care Berlinul s-a grăbit să informeze presa în legătură cu castraveţii contaminaţi proveniţi din Spania şi au subliniat că Germania ar fi trebuit să anunţe mai întâi autorităţile de la Bruxelles în legătură cu această situaţie. Spania a oprit exporturile de castraveţi spre ţările europene, însă unii dintre oficialii spanioli au precizat că nu există dovezi clare că bacteria ar fi ajuns în Germania prin intermediul castraveţilor proveniţi din Spania.

Românii nu se află în pericolul de a consuma castraveţi contaminaţi cu bacteria E.coli. „România nu importă castraveţi nici din Spania, nici din altă parte. Puteţi consuma fără probleme castraveţi, vă garantez eu", a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, notează gandul.info.

În ciuda asigurărilor pe care le dau autorităţile române, medicii recomandă prudenţă şi respectarea regulilor de igienă. Dacă o persoană are stări de vomă, diaree şi febră este recomandat să meargă la medic cât mai repede, a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

„Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care, uneori, le uităm. De aceea, reamintim că, mai ales în această perioadă când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma şi trebuie să ne spălăm pe mâini, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi persoanele bolnave, cu imunitatea mai scăzută, deoarece mai ales în cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boală", a declarat Radu Roatiş-Creţan, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

(Foto: utexas.edu)