Factorii care îţi îmbătrânesc pielea cu 10 ani

1225

Alegerile pe care le luăm în privinţa stilului de viaţă ne afectează pielea în proporţie de 33%, în condiţiile în care factorii de ordin genetic îşi pun amprenta asupra îmbătrânirii aspectului nostru în proporţie de 50%.

Cercetarea care a durat opt ani a analizat efectele stilului de viaţă adoptat în cazul a 585 de femei din Regatul Unit (între 45-75 ani), China (între 30-70 ani) şi Spania (între 25-70 ani). Studiul s-a concentrat asupra impactului unor obiceiuri nocive, precum expunerea prelungită la soare, fumatul, lipsa hidratării şi o dietă săracă în fructe şi legume. Alte întrebări din cadrul studiului s-au referit şi la frecvenţa cu care acestea se spălau pe dinţi şi dacă aveau sau nu implanturi dentare.

Cercetătorii au realizat fotografii ale subiecţilor, pentru a evalua dacă acestea arată mai bătrâne sau mai tinere decât vârsta lor reală. Ei au comparat apoi vârstele percepute ale participantelor în funcţie de stilul de viaţă adoptat. Rezultatele au scos la iveală o diferenţă de 10,4 ani între subiecţii cu un stil de viaţă sănătos şi cei cu un stil de viaţă nesănătos. Influenţele obiceiurilor nesănătoase au rămas neschimbate chiar şi după ce au fost luate în calcul diferitele contexte şi tipul de piele al fiecărei femei.

Conducătorul studiului realizat pentru Simple Skincare, dr. Andrew Mayes, a declarat că acele femei care au adoptat un stil de viaţă sănătos arătau mult mai tinere decât cele care aveau obiceiuri nocive. El adaugă că aspectul pielii depinde de modul în care trăim şi de cum ne tratăm propriul corp, nu doar de igienă.