„Fără grăsimi” nu înseamnă „mai sănătos”

273

Produsele alimentare care au un conţinut de grăsimi mai scăzut decât produsele normale, s-ar putea să aibă aceleași valori nutriţionale și chiar o cantitate mai mare de zahăr, conform unei analize de produse.

Un sondaj realizat de compania Which? pe 1.005 de cumpărători arată că 6 din 10 consumă produse cu conţinut redus de grăsimi, dietetice, sau „light", gândindu-se că sunt mai sănătoare. De fapt, doar 16% dintre ei știu că aceste produse trebuie să conţină cu 30% mai puţine grăsimi, decât produsele standard. Mai mult de 20 g de grăsime la 100 g face ca produsul să fie gras, relatează Daily Mail.

Which? a analizat 12 produse sărace în grăsimi, aratând că acestea conţin aproape acelaşi număr de calorii, iar unele vin chiar cu un surplus de zahăr, faţă de alternativele standard. Astfel, un biscuit digestiv cu ciocolată poate conţine 85 de calorii, în timp ce un biscuit „light" conţine 77 de calorii. La fel, un iaurt slab poate conţine mai multe calorii decât un iaurt standard și mai mult zahăr, 20,2 g de zahăr la 130 de g, comparativ cu iaurtul standard care la 125 de g are doar 16,9 g de zahăr. Cifrele diferă la fiecare produs în parte, de aceea specialiştii recomandă clienţilor să citească cu atenţie eticheta unui produs, înainte de a cumpăra.