FDA a aprobat dispozitivul care redă vederea (video)

31

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat dispozitivul Argus II, o retină artificială care poate să redea parţial vederea pacienţilor orbi. Acesta este primul dispozitiv de acest tip aprobat de FDA şi marchează o nouă eră în prostetica medicală vizuală.

Dispozitivul, denumit şi ochi bionic, a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Lawrence Livermore National Laboratory şi urmăreşte să ajute persoanele ce suferă de retinită pigmentară, o degenerare progresivă a retinei ambilor ochi. Afecţiunea conduce la pierderea acuităţii vizuale şi, în cele din urmă, la orbire.

Argus II este alcătuit din trei componente. O cameră de luat vederi montată pe o pereche de ochelari de soare filmează tot ce se află în câmpul vizual al persoanei. Imaginile sunt apoi transmise unui procesor de imagini, care se fixează de o curea, în talie. Ulterior, semnalele vizuale sunt transmise wireless celor 20 de electrozi implantaţi la nivelul ochilor.

Momentan, doar 50 de pacienţi din Statele Unite ale Americii şi Europa beneficiază de acest dispozitiv, dar unii medici au făcut deja specializări pentru efectuarea unor asemenea intervenţii chirurgicale. Cercetătorii au început deja testarea dipozitivului Argus III, care promite o rezoluţie mai mare a imaginilor, cu cel puţin 200 de electrozi implantaţi, informează site-ul Singurlarity Hub.