Fructele de pădure, inamicii radiaţiilor şi ai îmbătrânirii

241

Fructele de pădure, despre care se ştia deja că protejează împotriva inflamaţiilor şi îmbunătăţesc funcţiile cognitive, ar putea fi aliate și împotriva radiaţiilor şi îmbătrânirii, sugerează noi studii.

Cercetătorii de la Human Nutrition Research Center, din cadrul Universităţilor Tufts şi Maryland Baltimore County, au experimentat efectele fructelor de pădure pe şobolani, hrănindu-i numai cu aceste alimente timp de 2 luni, notează descopera.ro. După aceea, au iradiat creierele acestora, imitând modelul de îmbătrânire accelerată şi le-au analizat. Pentru aceasta, șobolanii au fost împărţiţi în două grupe, în funcţie de timpul trecut de la iradiere până la evaluare: primul grup a fost evaluat dupa 36 de ore, iar cel de-al doilea, după 30 de zile.

S-a constatat că, după 30 de zile de alimentaţie bazată pe fructe de pădure, şobolanii prezentau un grad mult mai înalt de protecţie împotriva radiaţiilor şi se pare că acest lucru se datorează fitonutrienţilor. Cercetătorii au analizat şi schimbările neurochimice din creier, în special capacitatea acestuia de a elimina toxinele. Se pare că fructele de pădure ajută mecanismul natural prin care creierul se „curăţă" singur. În prezent, se realizează un studiu pe persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 75 de ani şi se aşteaptă ca aceleaşi reacţii observate la şobolani să existe şi la oameni.