„Gaura din ozon”, deasupra României

83

În timp ce PRO TV anunţa că „o gaură imensă făcută în stratul de ozon” i-a alarmat pe specialiștii care „spun că n-au mai văzut așa ceva în toată cariera lor” (vezi video ), ANM liniștea populaţia, iar OMM recomanda pălării de soare.

În timp ce PRO TV anunţa că „o gaură imensă făcută în stratul de ozon” i-a alarmat pe specialiștii care „spun că n-au mai văzut așa ceva în toată cariera lor” (vezi video), ANM liniștea populaţia, iar OMM recomanda pălării de soare.

„Când să dormim liniștiţi că am scăpat de particulele radioactive din Japonia, iată că primim un nou avertisment: ‘Feriţi-vă de radiaţiile solare’,” transmitea unul dintre buletinele principale de știri de la PRO TV. Potrivit televiziunii, „o gaură imensă făcută în stratul de ozon va pluti peste Europa și va ajunge deasupra României. Asta înseamnă că razele soarelui ar putea să fie mult mai puternice decât de obicei. Specialiștii spun că n-au mai văzut așa ceva în toată cariera lor.”

„Pierderea de ozon, sesizată deasupra Polului Nord, a fost mai accentuată în această iarnă faţă de anii trecuţi. Acest lucru nu are, deocamdată, cum să afecteze România,” a declarat Roxana Bojariu, cercetător în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), citată de Green Report.„În următorul interval, de cel puţin 5 zile, indicele de radiaţii va fi, de asemenea, în limite normale și, practic, nu este nicio primejdie. Pe termen lung însă, subţierea stratului de ozon este un fenomen îngrijorător, accentuat de poluare și foarte greu de stopat,” explică Roxana Bojariu.

Gier Braathen, cercetător în cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), a sfătuit populaţia să ia măsuri de protecţie concrete. „Te poţi proteja prin informare, prin faptul că poţi purta o pălărie cu boruri largi și prin folosirea unor creme cu protecţie UV. Este important să nu stăm prea multe ore în aer liber", a adăugat specialistul.