Impactul interzicerii fumatului în locurile publice

460

Cu zece ani în urmă, Irlanda a fost prima ţară care a interzis tutunul la locul de muncă, creând o tendinţă care în timp a fost urmată şi de alte ţări. Specialiștii evaluează acum dacă impactul a fost sau nu cel dorit.

Măsurile în ceea ce priveşte interzicerea fumatului în locurile publice diferă de la ţară la ţară. Una dintre ţările cele mai liberale în această privinţă este Republica Cehă, unde fumatul este permis în baruri şi restaurante. Potrivit Dr. Eva Kralikova, dacă legea ar fi fost mai strictă, numărul atacurilor de cord s-ar fi redus cu 5.500 de cazuri, notează BBC.

În Franţa, măsurile împotriva tutunului au fost aplicate în anul 2007, când acesta a fost interzis în baruri şi restaurante. Raphael Freund, proprietarul Muzeului de Fumători din Paris spunea că interdicţia aplicată nu a ajutat pe nimeni să renunţe la fumat. Potrivit Dr. Catherine Hill, de la cel mai mare spital care tratează cancerul în Franţa, a declarat că autorităţile ar trebui să facă mult mai mult pentru a trata problema fumatului. De asemenea, ea a mai spus că numărul celor care fumează nu s-a redus de când a intrat în vigoare această lege, fiind din ce în ce mai alarmant numărul crescând al femeilor fumătoare.

În Irlanda, Micheál Martin, cel a care a aplicat această lege acolo, a declarat că interzicerea fumatului a avut efecte benefice, prin simplul fapt că persoanele nefumătoare au putut să meargă la un bar, restaurant sau hotel fără să fie nevoite să inhaleze fumul de ţigară, atât de nesănătos. Martin, care acum face parte din opoziţie, speră ca într-o zi Irlanda şi întreaga lume aibă un aer mai curat, complet nepoluat de fumul de ţigară.

Anul acest, Rusia va interzice fumatul în toate barurile şi restaurantele, iar China în orice loc public. Aceste două ţări sunt cele mai populate şi cu cel mai mare număr de fumători.

Potrivit unui studiu publicat în The Lancet, interzicerea fumatului în locurile publice a redus cu 10% naşterile premature şi cu 10% atacurile de astm în rândul copiilor. Rezultatele în ceea ce priveşte impactul acestei interdicţii variază de la ţară la ţară, dar în general, acesta este pozitiv. La ora actuală, mai puţin de a şasea parte din populaţia globului este protejată de legile antifumat, iar 40% din copiii din toată lumea sunt expuşi fumului de ţigară.

Fumatul pasiv poate produce naşteri premature, astm, infecţii pulmonare şi altele, iar expunerea copiilor la fumul de ţigară are consecinţe negative pe termen lung. Dr. Jasper Been, de la Universitatea din Edinburgh subliniază faptul că interzicerea fumatului protejează mai ales copiii, iar aceasta ar trebui extinsă la toate zonele în care în prezent este permis.