În premieră: primul ţesut renal realizat din celule suşă

74

Revista Nature Communications publică un studiu despre o premieră mondială: cercetătorii japonezi au reuşit să creeze primul ţesut renal din celule suşă.

Celulele suşă pluripotente induse, folosite de către cercetători, sunt celule adulte şi folosirea lor nu ridică probleme etice, cum este în cazul celululor suşă prevelate de la embrioni umani.

Profesorii de la Universitatea Kyoto au folosit acest tip de celule pentru generarea de ţesut al mezodermului intermediar, care formează mare parte din rinichi. Experimentul a avut o rată de succes de 90%, la 11 zile de la cultivarea celulelor în laborator.

Realizarea cercetătorilor japonezi este doar un prim pas spre operaţiile de transplant de ţesut renal obţinut în acest fel, o realizare ce ar putea pune capăt listelor lungi de pacienţi care aşteaptă donatori. Cu toate astea, reconstruirea totală a rinichilor afectaţi este extrem de complicată şi cercetătorii au avertizat că nu ştiu dacă acest tip de transplant va fi suficient pentru bolile de rinichi mai grave, scrie Mediafax.