Înainte și după: Chipurile dependenţilor de droguri

222

O nouă campanie anti-droguri realizată de Rehabs.com, o organizaţie care face conexiunea între dependenţii de droguri și centre de reabilitare din Statele Unite, arată efectele fizice devastatoare ale consumului de metamfetamină.

Sunt prezentate o serie de fotografii, făcute de forţele de poliţie, de fiecare dată când persoanele respective au fost arestate de-a lungul anilor. Conceptul acestei campanii a fost pus la punct prima dată în 2004, de către poliţia din Multnomah County, din Oregon, Statele Unite. Șeriful a început să ţină evidenţa fotografiilor celor care erau aduși în custodie mai mult de o dată. Peste ani a devenit martorul transformărilor fizice a dependenţilor de metamfetamină. Astfel a decis să utilizeze fotografiile pentru o campanie anti-drog, în 2004, pentru a educa tinerii cu privire la realităţile utilizării acestui drog.

Campania celor de la Rehabs.com este o adaptare a acestei idei, realizată după ce poliţia din Oregon a desfășurat în 2011 programul „From Drugs to Mugs", care arăta impactul tuturor drogurilor puternice, inclusiv cocaină, heroină și metamfetamină, asupra sănătăţii.

„Toată lumea experimentează în liceu sau facultate și vreau ca acest program să le arate copiilor că toţi cei din aceste fotografii au început de la canabis, nu au luat prima oară heroină, așa că i-am rugat pe elevi în școli să se uite la acești oameni și să se gândească la propriile acţiuni, altfel ar putea să ajungă ca ei," a declarat șeriful King, de la oficiul de poliţie din Multnomah, conform Daily Mail.

Cei de la Rehabs.com au realizat un infografic prin care explică toate schimbările fizice care apar în fotografiile de la poliţie. Metamfetamina este printre cele mai utilizate droguri, pentru că este ieftin și se poate fabrica aproape oriunde, prin amestecul unor substanţe ușor de procurat. În 2010, în Statele Unite, au fost înregistrate aproximativ 3.952 de aresturi legate de consumul de metamfetamină (ultimul an pentru care există date). De asemenea, din surse oficiale, se știe că există 440.000 de consumatori a acestui drog, în SUA. Se crede că numărul real este cu mult mai mare.

Acest drog mai este cunoscut sub diverse denumiri argotice, precum: Meth, Crank, Speed, Ice, Crystal, Glass, Tweak, Poor Man's Cocaine, Yaba sau Snot. Efectul metamfetaminei este de 3 ori și jumătate mai puternic decât cel al cocainei. Poate acţiona până la 12 ore sau mai mult, în funcţie de cantitate și mod de administrare.Metamfetamina este un drog psihostimulent, care afectează neurochimic mecanismele responsabile pentru reglarea bătăilor inimii, temperatura corpului, presiunea sângelui, pofta de mâncare, simţurile. Metamfetamina sporește cu mult cantitatea de dopamină eliberată în mod natural de creier, de aici starea de euforie și excitaţie, dar și dependenţa acută, care se poate instala încă de la primul consum.

Dependenţii de metamfetamină pot fi recunoscuţi ușor după trăsăturile faciale. Infograficul de la Rehabs.com folosește mai multe simboluri pentru a descrie fiecare dintre aceste schimbări. La nivelul pielii se instalează sau se agravează acneea. Din cauza mâncărimilor acute și a unei halucinaţii tactile de insecte care cresc sub piele, consumatorii au tendinţa să își provoace răni pe tot corpul, în special pe faţă.

Metamfetamina, ca și alţi stimulanţi, anulează pofta de mâncare și duce la subnutriţie. În timp, corpul începe să consume ţesutul musculos și grăsimea, chiar și cea facială, consumatorii având o apariţie depreciată.

„Gura meth" este un termen folosit de către stomatologici și medici în general pentru a descrie cavitatea bucală a unui consumator de metamfetamină. Consumul acestui drog poate duce la o cădere sau cariere atât de puternică a dinţilor încât aceștia nu mai pot fi salvaţi și trebuie extrași imediat. Smalţul este distrus de chimicalele din drog, la fel și capilarele de sânge din gingii, producţia de salivă scade, ceea ce duce la aciditate mai mare, care împreună cu zahărul din dulciuri (dependenţii de metamfetamină sunt și dependenţi de dulciuri) duc la distrugerea dinţilor.

Combinaţia problemelor de piele, pierderea ţesutului muscular și a grăsimii, neglijarea igienei și degradarea cavităţii bucale duc la aparenţa îmbătrânirii exagerate, câteodată chiar șocantă.