Ingrediente toxice din mâncarea de tip fast-food

770

Miliarde de oameni consumă zilnic cartofi prăjiţi, hamburgeri și sucuri acidulate. Ne-am putea aștepta, așadar, ca ingredientele și chimicalele care se găsesc în acest tip de mâncare să fie 100% sigure. Dar nu este neapărat așa. Huffington Post a alcătuit o listă cu 6 aditivi care te pun pe gânduri.

 BHA sau hidroxianisol butilat este un conservant care se folosește pentru a preveni râncezirea produselor care conţin uleiuri. Potrivit unui raport despre substanţe cancerigene emis de Programul naţional de toxicologie din America, BHA a produs cancer la șobolani, șoareci și hamsteri, dar este în continuare acceptat pentru că tumorile nu s-a demonstrat să aibă aceleași efecte și la oameni. De menţionat este faptul că BHA se găsește și în guma de mestecat.

Agenţia pentru Standarde Alimentare, din cadrul guvernului britanic, a descoperit recent 14 produse, inclusiv cartofii prăjiţi care se serveau la KFC, cu cantităţi prea mari de acrilamidă. Acesta este o substanţă cancerigenă, rezultată din degradarea amidonului sau ale altor poliglucide la temperaturi înalte. Cele mai mari cantităţi ale substanţei au fost găsite în chipsuri.

Aditivul 4-MEI sau 4-metilmidazol se găsește în colorantul caramel care dă sucurilor de tip cola culoarea maro, dar câteodată este folosit și pentru colorarea cartofilor prăjiţi. Aditivul este legat de prezenţa tumorilor canceroase la studii efectuate pe șoareci.

Coloranţii alimentari galben 5 și 6 sunt unii dintre cei mai utlizaţi coloranţi din industria alimentară. Împreună cu roșu 40, sunt cunoscuţi ca agenţi cancerigani, conform Centrului de Știinţă în Interes Public. Cu toate acestea, se folosesc anual la nivel mondial în produsele alimentare prelucrate. Printre aceste produse se enumeră și ceai, suc, îngheţată, bomboane, fursecuri și rulouri de tip Cinnabon, conform Huffington Post.

Acesulfamul de potasiu, sau E 950, este un înducitor artificial care se găsește în produse de tip „0 calorii", în mod special în băuturile carbogazoase de tip „cola 0". Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă folosirea îndulcitorilor artificiali aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), zaharină, ciclamaţii (E 952) și sucraloză (E 955), pentru că au efecte adverse, determinând chiar apariţia obezităţii, deși nu au calorii.

Nitritul de sodiu, cunoscut și sub denumirea de E250, este folosit ca aditiv alimentar pentru carnea procesată, crenvuști și orice alt fel de carne care are nevoie de o culoare roşie ca să arate „proaspătă". În timpul procesului de digestie, nitritul de sodiu este transformat în nitrozamină, care este o substanţă cancerigenă. Aditivul se găsește și în produsul Egg McMuffin, de la McDonald's , scrie Huffington Post.

Glutamatul monosodic (MSG) este o sare sodică din acidul glutamatic, folosită ca un aditiv alimentar, pentru a îmbunătăţi percepţia asupra gustului alimentelor. MSG, trecut pe etichetele alimentelor sub 25 de nume diferite (drojdie autolizată, extract de drojdie, malto dextrin, proteină hidrolizată, caseinat de sodiu, proteină de textură etc.) este folosit preponderent în bucătăria chinezească, dar acum se găsește în multe produse de tip fast-food, mai ales în sosuri și în carnea preparată tip crispy strips, precum cea de la KFC. MSG are afecte adverse, dovedite la studiile pe șoareci, glutamatul fiind un neurotransmiţător. Cu toate astea, Codex Alimentarius (elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură/ Organizaţia Mondială a Sănătăţii) clasifică glutamatul ca şi GRAS (recunoscut în mod general ca fiind sigur) și nu este nevoie să se stabilească cantitatea zilnică recomandată pentru acest aditiv.

Pentru a vedea exact reglemetarea pe care o face Codex Alimentarius cu privire la MSG vizitaţi pagina lor aici.