Jamie Oliver aduce revoluţia alimentară în România

82

Mai întâi, ne-a şocat atunci când a demonstrat că elevii de clasa I nu pot recunoaşte sfecla, vânăta sau nu pot face diferenţa dintre un cartof şi o roşie. Apoi, ne-a arătat cum se produce mâzga roz, ingredientul misterios din carnea tocată. Acum, Jamie Oliver îşi continuă revoluţia alimentară în România, prin două evenimente.

Astfel, celebrul bucătar britanic care duce o luptă acerbă împotriva obezităţii infantile, prin promovarea unei alimentaţii sănătoase pe două continente, va fi prezent în România cu ocazia a două evenimente, numite „Micii bucătari". Jamie Oliver va organiza două ateliere de bucătărie, în care se va adresa copiilor cu vârste între 3 şi 5 ani, care vor asculta o poveste antrenantă şi vor învăţa să prepare o reţetă inspirată din reţetele lui. Atelierele vor avea loc pe 18 august şi 15 septembrie.

În lume există peste un miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decât cele 800 de milioane de persoane ce sufera de malnutriţie, se arată într-un raport al OMS. Cel puţin 300 de milioane de adulţi sunt obezi.

În România, situaţia nu este deloc mai bună. În 2012, 30% din populaţie suferă de obezitate. Totuşi, doar 10% dintre aceştia merg la un control medical şi numai 1% dintre ei sunt obezi sunt incluşi într-un program naţional de educaţie împotriva obezităţii.

Cum a început totul

Bucătarul Jamie Oliver a devenit cunoscut prin intermediul emisiunii „Ministry of food" (Ministerul alimentaţiei), o emisiune culinară care dorea să facă din orăşelul britanic Rotherham din South Yorkshire, capitala culinară a Marii Britanii. Titlul emisiunii face referire la Ministerul Hranei Sănătoase, instituţie creată în Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ce avea rolul de a educa populaţia să mănânce sănătos în ciuda raţionalizării alimentelor. În prezent, există resurse nelimitate şi opţiuni cât mai diverse, dar tendinţa este de a mânca pe fugă şi de a cumpăra hrana deja preparată.

În emisiune, Oliver încerca să îi înveţe pe locuitori să gătească regulat, pentru a nu mai fi tentaţi să mănânce semi-preparate. În afară de aceste emisiuni, Jamie a demarat şi o campanie numită „Pass it on" (trad. „Dă-o mai departe"), prin care îi încuraja pe telespectatori să promoveze reţetele din emisiune în rândul prietenilor şi apropiaţilor. Astfel, dacă fiecare telespectator învăţa o reţetă nouă pe doar doi dintre cunoscuţii săi, întreg oraşelul ar fi început să gătească sănătos.

Campania s-a bucurat de un succes atât de mare încât, din mai 2009, consiliul local din Rotherham a dechis un sediu central pentru Ministerul alimentaţiei, demers urmat şi de alte patru regiuni britanice: Bradford, Leeds, North-East şi Stratford.

Tot în 2005, Jamie a fost iniţiatorul unei campanii de îmbunătaţire a calităţii meselor din şcolile englezeşti şi, prin campania „Feed me better" (Hrăneşte-mă mai bine), a dus la schimbarea substanţială a politicii guvernamentale cu privire la hrana din şcoli, la mărirea fondurilor şi la introducerea de meniuri noi, hrănitoare în fiecare şcoală.

Demersul său a fost cea mai amplă campanie naţională de încurajare a oamenilor să renunţe la mâncarea de tip fast-food şi să se întoarcă la obiceiul sănătos de a găti.

Renunţarea la fast food, mai dificilă în SUA

După succesul reportat în ţara de origine, Jamie Oliver a dorit să cucerească Statele Unite ale Americii, în care obezitatea atinge cote alarmante: jumătate dintre americani sunt obezi. În SUA, Oliver a început campania „Food Revolution" pentru a lupta cu obezitatea din şcolile americane.

Încercarea sa curajoasă a început prin evaluarea alimentaţiei pe care o primeau copiii americani în şcoli, iar descoperirile sale au fost surprinzătoare: alimentele ambalate şi procesate ocupau 99% din alimentaţia celor mici.

Situaţia era cu atât mai şocantă cu cât unii copii nu au fost în stare să recunoască legume sau fructe comune şi nici nu ştiau că mâncarea vine din altă parte, nu dintr-o cutie frumos ambalată.

Emisiunile ce conţineau interviuri şi imagini din şcolile americane nu au rămas fără ecou. Pe de o parte, părinţii au fost încântaţi de faptul că cineva se implică într-o problemă cu care ei sa confruntă de ani de zile.

Pe de altă parte, Jamie s-a lovit de opoziţia manifestată de unii dintre directorii şcolilor în care a intrat. Nu doar într-o ocazie, şcoli care îşi dăduseră acordul scris pentru ca filmările să aibă loc, s-au răzgândit şi nu i-au mai permis accesul lui Jamie şi echipei sale de filmare.

Jamie Oliver însă nu s-a oprit. El este decis să ducă revoluţia sa alimentară în toată lumea, pentru a schimba obiceiurile alimentare, acasă şi în instituţiile publice.