Mamele care mănâncă nesănătos în timpul sarcinii ar putea transmite acest obicei copiilor

224

Femeile însărcinate nu ar trebui să consume produse nesănătoase, de tip junk food, deoarece acest obicei ar putea favoriza apariţia dependenţei de astfel de alimente în cazul copiilor, au arătat rezultatele studiilor pe cobai, efectuate de un grup de cercetători australieni, notează Huffington Post.

În cadrul experimentelor, oamenii de ştiinţă au hrănit un grup de şoareci cu produse bogate în zahăr şi grăsimi (chipsuri din cartofi, cereale cu conţinut mare de zahăr, chiftele din carne, unt de arahide) şi un altul cu alimente sănătoase. Următorul pas a fost observarea puilor acestora, după înţărcare. În cazul puilor născuţi de mamele hrănite cu alimente nesănătoase, cercetătorii au putut observa că aceştia preferau alimentele cu o cantitate mai mare de grăsimi, în contradicţie cu preferinţele puilor a căror mamă a fost hrănită cu alimente sărace în grăsimi şi zahăr. Tot în cazul puilor care preferau alimente din zona junk food s-a putut observa o alterare a expresiilor genelor din zona de recompensare, afişând o predispoziţie către un stil de alimentaţie nesănătos pe viitor.

Dr. Beverly Mühlhäusler, student postdoctoral la Universitatea Adelaide, a declarat pentru Huffington Post că un consum de alimente bogate în zahăr şi grăsimi favorizează eliberarea de opiacee şi dopamină în zona din creier responsabilă cu recompensarea, creând astfel nevoia de a relua obiceiul de consum.

Cercetătorii cred că efectul consumului de alimente nesănătoase este valabil şi în cazul oamenilor. Mâncatul în cantităţi mari a produselor junk food în timpul sarcinii şi alăptării, adaugă Mühlhäusler, contribuie în mod negativ la sănătatea pe termen lung a copilului, din cauza faptului că le poate afecta preferinţele pentru anumite alimente.