Medicamentul care şterge amintirile urâte

110

Un medicament este pe cale să revoluţioneze tratamentul aplicat în cazul şocului post-traumatic. E vorba de metirapon, o substanţă care poate reduce capacitatea creierului de a reînregistra emoţiile negative asociate cu un anumit eveniment.

Potrivit cercetătorilor de la Centre for Studies on Human Stress of Louis-H. Lafontaine Hospital din Montreal, amintirile pot fi modificate după ce au fost memorate de creier.

„Metiraponul este un medicament care poate diminua semnificativ cantitatea de cortizol – hormonul stresului, implicat în rememorare," a explicat Marie-France Marin, pentru Science Daily. Manipularea cortizolului secretat odată cu rememorarea evenimentelor negative ar putea conduce la „rescrierea" amintirilor într-o formă mai puţin dureroasă.

Cercetătorii au testat deja metoda pe 33 de bărbaţi voluntari şi spun că rezultatele obţinute dau speranţe de noi tratamente ce pot fi aplicate persoanelor care suferă de tulburări psihice în urma unor traume suferite. Subiecţii cărora li se administrase metirapon au avut reacţii emoţionale mai puţin intense decât grupul de control atunci când au rememorat evenimente negative, deoarece medicamentul diminuase cantitatea de cortizol. Rugaţi să parcurgă acelaşi exerciţiu de rememorare după eliminarea metiraponului din organism şi revenirea cortizolului la normal, bărbaţii au avut dificultăţi în a-şi aminti în detaliu evenimente respective.