Mersul pe jos reduce riscul de cancer de sân

70

Femeile aflate la menopauză care merg pe jos o oră pe zi pot reduce în mod semnificativ riscul de a suferi de cancer de sân.

Şapte ore de mers pe jos pe săptămână se pare că sunt suficiente pentru a reduce posibilităţile de a suferi de cancer de sân, potrivit unui studiu recent, publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Oamenii de ştiinţă au subliniat încă o dată faptul că stilul de viaţă joacă un rol important când este vorba de riscul de a suferi de cancer şi chiar şi o mică modificare în bine poate avea efecte pozitive, notează BBC.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 73.615 femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani. În prima fază, între anii 1992 şi 1993, acestora li s-a cerut să completeze nişte chestionare, cu întrebări referitoare la sănătatea lor, la cât de active erau şi dacă participau la activităţi precum mersul pe jos, înotul, aerobic sau preferau să stea în faţa televizorului sau să citească. Acelaşi chestionar l-au completat, în a doua fază, la interval de doi ani, între anii 1997 şi 2009. Nu mai puţin de 47% dintre femei au spus că mersul pe jos era singura lor activitate recreaţională. Acelea care mergeau pe jos cel puţin şapte ore pe săptămână aveau un risc de a suferi cancer de sân cu 14% mai redus decât cele care mergeau pe jos trei sau mai puţine ore.

Dr. Alpa Patel, coordonatorul studiului a spus că aceste constatări sunt un lucru pozitiv, deoarece dacă doar simplul mers pe jos poate reduce riscul de a suferi de cancer de sân, o activitate fizică mai complexă l-ar putea reduce şi mai mult. Provocarea este ca aceste descoperiri să fie puse în practică şi de asemenea să se descopere şi alte schimbări în stilul de viaţă care ar putea preveni cancerul de sân.