Multe guverne nu asigură tratament paliativ

79

Zeci de milioane de persoane din întreaga lume sunt lipsite de tratamentul ieftin, disponibil pentru alinarea durerilor severe provocate de boli precum cancerul. Aceștia mor în dureri cumplite, deși agonia lor ar putea să fie înlăturată destul de ușor, informează HRW.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a publicat „Global State of Pain Treatment", un raport de 128 de pagini despre eșecul multor guverne ale lumii de a asigura tratamentul de bază pentru cei care suferă în urma a diferite boli.

„Nevoia de tratament paliativ, la nivel internaţional, este foarte mare, însă multe guverne o ignoră pur și simplu. Nu există nicio scuză pentru a lăsa oamenii să sufere de dureri severe în timp ce sunt medicamente ieftine care ar putea să îi ajute", a declarat Laura Thomas, cercetător pe probleme medicale al HRW.

Experţii estimează că 60% dintre cei care mor anual în ţările cu venituri mici și medii au nevoie de tratament paliativ. În aceste ţări, cancerul este depistat, de obicei, atunci când pacientul nu mai poate să fie salvat și tot ce se poate face pentru el este să i se administreze un tratament care să-i aline durerile.

(Foto: inctr.ctisinc.com)