Alimentaţia adolescenţilor, o bombă cu ceas

18

Sănătatea e ultimul lucru la care te gândești când ai 14, 15 sau 16 ani, însă chiar aceasta este vârsta la care se dezvoltă primele stadii ale bolilor grave care apar pe la 40, 50, 60 de ani (bolile de inimă, cancerul). O spune Carrie Ruxton, o nutriţionistă britanică înainte de a avertiza că alimentaţia adolescenţilor de azi este o bombă cu ceas.

Milioane de adolescenţi prezintă o lipsă serioasă de vitamine și minerale cheie, avertizează experţii care spun că fetele sunt într-o situaţie mai gravă decât băieţii.

Adolescenţii de ambele sexe sunt cei mai mari consumatori de sare, alcool și băuturi carbogazoase bogate în zahăr. Simultan, ei resping fructele, legumele și peștele gras. Băieţii duc lipsă de zinc, care ajută la vindecarea rănilor și la refacerea mușchilor după efort fizic, precum și la producerea spermei. Aproape jumătate din adolescente suferă de deficienţă de fier, magneziu și seleniu, fapt care le reduce capacitatea de concentrare, cea de memorare și le periclitează funcţionarea sistemului imunitar.

Cercetătorii citaţi de Daily Mail sunt de părere că alimentaţia adolescenţilor este deficitară pentru că aceștia abia încep să ia decizii independente cu privire la ce mănâncă, iar mulţi dintre ei sar peste mese sau cochetează cu fumatul, care le reduce apetitul.