Asociaţie pediatrică: Substanţele chimice din alimente le pot dăuna copiilor

259

Ce părinte nu dorește să le ofere ce are mai bun copiilor săi, mai ales când vine vorba de hrană, combustibilul sănătăţii lor? „Mai multe fructe și legume proaspete, mai puţine recipiente de plastic și mai multă atenţie la codurile de reciclare”, spun specialiștii că ar fi principalele reguli care ar ajuta la reducerea expunerii celor mici la substanţele chimice care le afectează dezvoltarea.

A fost un eveniment notabil când, la începutul acestei săptămâni, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a emis un ghid bazat pe cele mai recente descoperiri știinţifice în vederea ajutorării părinţilor să limiteze contactul copiilor cu substanţele cele mai nocive pentru sănătatea lor. Ghidul este cu atât mai relevant cu cât nu mai puţin de 67.000 de pediatri se lasă reprezentaţi de AAP, lansând un apel de testare și reglementare mai amplă a aditivilor alimentari.

Nitriţii și nitraţii sunt printre primele substanţe chimice care îi îngrijorează pe medici. Aceștia sunt folosiţi pentru a conserva produsele, mai ales pe cele de carne. Ftalaţii, folosiţi la realizarea ambalajelor de plastic, sunt și ei pe listă. La fel și bisfenolul, folosit în producerea conservelor de metal în care sunt ambalate anumite alimente. Mai puţin cunoscute, dar cu un impact la fel de nociv sunt și unele substanţe conţinute de hârtiile rezistente la grăsime (cele pentru ambalat mezeluri, de exemplu), sau percloraţii, folosiţi ca agenţi antistatici la producerea ambalajelor de plastic. Problema acestor substanţe este că au o structură chimică foarte asemănătoare celei a hormonilor, ceea ce poate perturba sistemul endocrin.

Specialiștii spun că „evitarea alimentelor la conservă este o metodă foarte eficientă de a reduce expunerea la bisfenol, iar evitarea alimentelor procesate sau ambalate reprezintă o soluţie pentru diminuarea expunerii la ftalaţi”. Niciuna dintre aceste soluţii nu este complicată și nici „nu te obligă să spargi vreo bancă”, spunea dr. Leonardo Trasande, coordonatorul ghidului AAP și directul diviziei de Pediatrie și Mediu în cadrul Facultăţii de Medicină de la Universitatea din New York.

De partea cealaltă a recomandărilor se află sindicatul american al producătorilor chimici, American Chemistry Council, care s-a pronunţat prin reprezentantul său, Jonathan Corley, spunând că substanţele la care face referire ghidul AAP nu se comportă ca perturbatori endocrini „dacă sunt folosite în mod tipic și la un nivel de expunere tipică”. Însă, spre deosebire de AAP, Corley nu și-a susţinut afirmaţiile prin studii știinţifice.