Cum să reduci consumul de zahăr vara aceasta

Consumul de zahăr nu este doar un inamic al siluetei, ci un inamic al întregului organism. Pentru unele persoane, un consum rar sau moderat nici măcar nu este o opţiune, pentru că au un fond adictiv prea puternic, ceea ce înseamnă că un biscuite mâncat se transformă într-o cutie de biscuiţi mâncată. Nutriţioniștii au câteva...

12 luni dintr-un an: vitamina B12

Să-i spunem David; numele este fictiv, dar cazul este real. Tânăr (27 de ani), înalt (peste 1,82 cm), masiv (peste 108 kg) fără a fi gras, mai de grabă plin de muşchi dezvoltaţi prin ridicatul greutăţilor, nu fuma şi nu consuma alcool.

Alimente bogate în proteine, pentru un meniu vegetarian

Dacă ai ales să renunţi la carne, produse lactate și ouă nu trebuie să te îngrijorezi de faptul că nu vei consuma cantitatea necesară de proteine pentru a avea un organism sănătos. Iată ce alimente bogate în proteine poţi include în dieta ta vegetariană.

Sistemul alimentar global este complet stricat, avertizează cercetătorii

Milioane de oameni de pe planetă sunt subnutriţi, în timp ce alte milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cauzate de obezitate și un stil de viaţă nesănătos. Pe deasupra, sistemul alimentar actual este nesustenabil și contribuie la încălzirea globală și la catastrofele naturale, avertizează 130 de academicieni din toată lumea. Un raport elaborat...

Cum îţi riști viaţa consumând carne roșie

Dintre toate sursele de proteine, carnea roșie a fost cea care a influenţat cel mai puternic riscul de producere a unui accident vascular cerebral (AVC), afecţiune cu un puternic potenţial fatal, potrivit concluziilor experţilor de la Universitatea din Würzburg, Germania.

Ce câștigi când renunţi la carbohidraţii rafinaţi

În categoria produselor ce conţin carbohidraţi rafinaţi intră o serie de alimente pe care le consumăm zilnic, de la pâine albă, cereale rafinate, paste, orez rafinat, până la produse de patiserie, prăjituri sau sucuri, iar renunţarea la acestea poate aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Top 3 crize globale cu care ne confruntăm azi

„Eh, ecologiștii nu văd decât crize”, comenta cineva pe Facebook la un articol în care organizaţia Greenpeace avertiza că depozitarea deșeurilor nucleare este o criză globală ce trebuie rezolvată urgent. Oare chiar folosim cuvântul „criză” prea lejer, pentru că nu găsim alte mecanisme de a atrage atenţia pe niște probleme cu adevărat importante? Sau chiar...

Studiu: Vom trăi să avem peste 90 de ani

Până în 2030, speranţa medie de viaţă va crește, depășind chiar 90 de ani în unele ţări, relatează Reuters, citând un studiu internaţional de amploare, care acoperă 35 de state dezvoltate și emergente.

Un singur stomac și o mulţime de motive să nu-l umplem până la refuz

Cum ar fi să mănânci 8,6 kilograme de alimente la o singură masă? Deși pare absurd să încerci să înghesui în stomac o cantitate atât de uriașă de mâncare, „experimentul” a fost făcut în 1981 de un fotomodel londonez în vârstă de 23 de ani.

Epoca paradoxului obezităţii: gras, dar fericit

Numeroasele „cruciade" împotriva lanţurilor de restaurante fast food, oferta din ce în ce mai bogată de produse sănătoase şi chiar şi campania pe care a demarat-o prima doamnă a Statelor Unite împotriva obezităţii ar părea să arate că americanii s-au angajat într-o luptă pentru revenirea la un stil de viaţă sănătos. Însă, dorinţa americanilor de...

Dependenţa de alimente procesate se poate derula după modelul adicţiei de droguri

Dacă vă gândiţi că dependenţa de droguri și slăbiciunea în faţa gustului irezistibil al alimentelor junk food sunt subiecte la un univers distanţă unul de celălalt, studiile indică o conexiune neașteptată între cele două.

Evadaţi din file de statistică – Profilul flămânzilor pe o planetă îndestulată

Un viitor din care foametea mondială să fi fost complet extirpată părea pe cât de dezirabil, pe atât de tangibil în anul 1974, când Henry Kissinger, fost secretar de stat al Statelor Unite, declara emfatic: „În deceniul următor, niciun copil nu va mai merge flămând la culcare.”[1] După cinci decenii de la enunţarea temerară a...

Micul dejun, mai dulce și mai nesănătos

Mulţi obişnuiesc să sară peste micul dejun deşi îi cunosc importanţa. Alţii includ la această masă anumite alimente care nu sunt deloc sănătoase. Iar alţi se înșeală consumând hrană care pare sănătoasă, dar în realitate nu este. Cel mai răspândit exemplu de astfel de păcăleală sunt cerealele care conţin cantităţi foarte mari de zahăr.

Nucile esenţiale pentru sănătatea inimii

În ultimii ani, studiile au început să indice nucile ca o alternativă de a stimula sănătatea inimii, dar majoritatea rezultatelor au avut un eșantion de studiu limitat.

Ce să mai cred?

Favorizată de explozia de mijloace de comunicare, informaţia circulă halucinant, între alb și negru, absolut și relativ. Mediul de transmisie se confundă cu mesajul, iar cititorul obișnuit devine, pe rând, consumator, autoritate, beneficiar sau victimă.

Studiu: Mâncatul pe fond nervos accentuează nervozitatea

Consumul de mâncare nesănătoasă, în principal fast food sau dulciuri, în perioadele de stres nu are nici pe departe efectul scontat, de diminuare a stresului, ci dimpotrivă. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania.

Obezitatea ar putea fi tratată şi prevenită prin metode diferite, în funcţie de sex

În cel mai recent studiu, cercetătorii americani au descoperit că există anumite obiceiuri care sporesc riscul instalării obezităţii, în funcţie de sexul persoanei, notează Reuters.

Hrănătatea. Despre hrană și sănătate cu dr. Michael Orlich, de la spitalul universitar din Loma Linda

Când fondatorii spitalului universitar din Loma Linda (California, SUA) i-au așezat temelia, scopul lor era unul oarecum paradoxal. Creștini până în măduva oaselor, și adventiști pe deasupra (adică animaţi de credinţa că Hristos va reveni foarte curând pentru a încheia această istorie și a le deschide celor mântuiţi porţile veșniciei), ei au construit un ecou...

5 alimente care interacţionează cu medicamentele

În timp ce toate persoanele pot să beneficieze de pe urma nutrienţilor şi vitaminelor care se găsesc în fructe şi legume, este bine de ştiut că unele dintre acestea pot diminua eficacitatea unor medicamente.

Obezitatea poate agrava boala Alzheimer

Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală (Inserm) din Franţa a publicat un studiu care sugerează că obezitatea este un factor de risc pentru bolnavii de Alzheimer, din cauză că agravează leziunile cerebrale.

Preferinţele noastre culinare distrug planeta

Cu toate că reprezintă un infim procent de numai 0,01% dintre toate formele de viaţă de pe Pământ, omenirea, de la începuturile ei și până în prezentul celor 7,6 miliarde de locuitori ai planetei, a cauzat dispariţia a 83% dintre mamiferele sălbatice și a aproximativ 50% dintre plante, concluzionează o evaluare extinsă a Institutului Știinţific...