O dovadă în plus că exerciţiul fizic stimulează funcţionarea creierului

193

Deși impactul pozitiv pe care exerciţiile fizice le au asupra organismului nostru este unanim recunoscut, un nou studiu de specialiate, apărut în revista PLOUS One, oferă noi răspunsuri la întrebarea: „De ce este bine să facem sport?“

Cercetarea menţionată a urmărit să evalueze cum influenţează condiţia noastră fizică activitatea sistemului nervos central. În acest sens, specialiștii Universităţii din Granada, Spania, au aplicat o serie de teste de atenţie unor subiecţi între care se aflau atât persoane sedentare, cât și persoane care practicau sport în mod regulat.

Rezultatele obţinute au evidenţiat un nivel mai înalt al performanţei cognitive în rândul celor obișnuiţi cu mișcarea. Aceștia s-au dovedit a fi mai buni la sarcinile care au testat atenţia susţinută și viteza de reacţie. Totdată, „sportivii“ și-au păstrat constantă variaţia ritmului cardiac pe toată durata exerciţiilor, demonstrând o mai bună capacitate de a face faţă stresului cognitiv.

Concluziile cercetării îmbogăţesc, astfel, rezultatele unor studii anterioare care demonstrează experimental o serie de beneficii pe care mișcarea fizică regulată le are asupra funcţionării creierului: prevenirea dispariţiei unor celule ale creierului, facilitarea creșterii de noi neuroni în zone-cheie legate de memorie, mișcare și gânduri de ordin superior, stimularea diferenţială a anumitor tipuri de memorie, chiar și la o vârstă înaintată. Beneficii pe care le putem simţi pe propria piele, cu o singură condiţie: să facem sport!